You are here

Hatmilliárd dinárral tartozik a köztársaság Vajdaságnak

Pásztor István: Öt év alatt egy teljes tartományi költségvetéssel lettünk rövidebbek

A köztársasági költségvetésből a tartomány részére a 2011-es év nagyberuházásaira szánt összeg nagy részét nem fizették ki. Vajdaságot ezzel hatmilliárd dinártól fosztották meg.Pásztor István tartományi kormányfőhelyettes a Beta hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy emiatt a Tartományi Nagyberuházási Alap nehéz helyzetbe került. „A vállalatok felé az adósságok túlnyomó részét sikerült szanálnunk, melyek között másfél éves tartozások is voltak. Még kétmilliárd dináros adósságunk maradt, és ha átutalják a köztársaságból azt a négymilliárd dinárt a 2012-es költségvetésből, akkor kifizethetjük a hátralévő részt is, és marad valamennyi az elkezdett projektumok folytatására, esetlegesen új projektumok elkezdésére is” – nyilatkozta a hírügynökségnek Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A Vajdasági Magyar Szövetség javaslatára 2011-es költségvetés módosításakor a köztársasági parlament jóváhagyta, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alapnak átutalandó 8 milliárd dinárt három részletben fizetik ki. Eddig mindössze 2 milliárd dinárt utaltak át.

„Az utóbbi öt évben ilyen módon mintegy 60 milliárd dinártól fosztottak meg bennünket, ami egy egész évi tartományi költségvetésnek megfelelő összeg” – mondta Pásztor. Elmondása szerint a pénzügyminisztériummal folytatott tárgyalások alapján a 2012-es évre a Tartományi Nagyberuházási Alapba szánt 10,2 milliárd dinárból megközelítőleg 4 milliárdot március elejéig kell átutalniuk. Emellett a mezőgazdasági minisztériumból a vízi infrastruktúra fejlesztésére 3,3 milliárd dinár jár a tartománynak, a Világbankkal kötött hitelmegállapodás szerint pedig egészségügyi létesítmények építése céljából 2 milliárd dinárt kell folyósítani Vajdaságnak egészségügyi létesítmények építésére.

Magyar Szó

Szerző: