You are here

A süllyedés éve

Pásztor István: Gyakran maradtunk egyedül álláspontjainkkal, gyakran váltunk miattuk gúnyolódások célpontjává

Hosszú, fáradságos, optimizmussal és csalódással telt évet zárt a Vajdasági Magyar Szövetség – értékelte az évet pénteken Pásztor István, a párt elnöke. Szavai szerint ha az ember évet értékel, fel kell tennie a kérdést, hogy hol tart az előző évhez képest, mit ért el a kitűzött céljai közül. Közszereplőként pedig három szempontból értékelhet évet: gazdasági, pénzügyi és politikai szempontból.

Ha gazdasági tekintetben értékelünk, akkor a 2011-es év a további süllyedés éve volt – mondta a VMSZ elnöke.Mint megjegyezte, rendkívül aggasztó, hogy a közadósság elérte a 14,7 milliárd eurót, ami az ország bruttó társadalmi termékének 46,7 százalékát teszi ki. Szerinte ez azt jelenti, hogy Szerbia minden egyes állampolgárára – kortól függetlenül – 3300 eurónyi tartozás jut.

Pénzügyi szempontból a 2011-es év egy olyan rémálom volt, amely az állami költségvetés körüli harcról szólt. Az egész év a költségvetés elfogadása és a költségvetés szabályainak betartatása körül forgott – hangsúlyozta Pásztor, majd bejelentette, hogy csütörtökön a párt elnöksége arra a döntésre jutott, hogy egyaránt támogatni fogja a köztársasági és a tartományi költségvetést is.Szavai szerint azért döntöttek a költségvetések elfogadása mellett, mert lehetőséget szeretnének adni a normális életre, arra, hogy azok, akik felelősséget vállaltak a tagjelölti státus feltételeinek teljesítésére, felkészülhessenek pótvizsgájukra.

Célunk, hogy Szerbia megkapja a tagjelölti státust. Ez létkérdés, ugyanis, ebben az esetben, hozzáférhet az előcsatlakozási alapokhoz. Ez pedig az egyedüli európai pénzforrás, amelyhez Szerbia társadalma a közeljövőben hozzáférhet – szögezte le Pásztor.Politikai szempontból értékelve az évet Pásztor megjegyezte, hogy az utóbbi egy évben a VMSZ a lelkiismerete, értékrendje és programja szerint dolgozott.

Gyakran maradtunk egyedül álláspontjainkkal, gyakran váltunk miattuk gúnyolódások célpontjává, sőt politikai csatákat is elvesztettünk következetességünk miatt, de legalább emelt fővel és önállóan készülhetünk a 2012-es választásokra, senkinek sem udvarolnunk, hogy felkerülhessünk a listájára, a választóinkon kívül senkinek sem kell bebizonyítanunk hűségünket – vélekedett a VMSZ elnöke.

Újságírói kérdésre, hogy miként válaszol a pénteken bejelentett négypárti magyar koalíció, a Magyar Fordulat meghívására, kijelentette, hogy a szóban forgó csoportban a Vajdasági Magyar Szövetség nem kíván megjelenni.

Szélsőjobboldali ötletekkel, elképzelésekkel a VMSZ még áttételesen sem érintkezhet – emelte ki Pásztor.Megjegyezte, a szóban forgó négy párt (VMDK, VMDP, MPSZ és MRM) önmagát programpártként határozza meg és nem versenypártként, így nem állhat érdekükben, hogy mandátumokhoz jussanak. Végül megerősítette, hogy a VMSZ önállóan fog indulni a választásokon, minden szinten, céljuk, hogy megközelítőleg 100 ezer szavazatot gyűjtsenek be.

Magyar Szó

Szerző: