You are here

Elherdálták a közvagyont?

Maglai Jenő szerint felelnie kell Szabadka jelenlegi vezetőségének a város hűtlen vezetésért

– A közvagyon hűtlen kezelése miatt a jelenlegi hatalomnak a választások után felelnie kell. Ha valaki azt hiszi, hogy minden felelősség nélkül a várost több százmillió dináros adóssággal adhatja át a választások után, téved. Azoknak a személyeknek is, akik a mai napig a városházán dolgoznak, de részt vettek a mandátumok elcsalásában, felelniük kell a tettükért – jelentette ki Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

A közvagyon hűtlen kezelésére számos példát említett, így a Harcosok sorakozója lakótelepen épülő uszodát is. Elmondta, tudomásuk szerint a városi hatalom még mielőtt lejárt volna a pályázat, már tudta, ki lesz a kivitelező, illetve elkészült a kivitelezővel a szerződés tervezete, miszerint a szükséges pénz 70 százalékát bankgarancia felmutatása nélkül kifizeti a vállalatnak, ami 400 millió dinárt jelent. Maglai szerint ez a hozzáállás már a bűncselekmény kategóriájába sorolható.

Ugyanakkor a VMSZ tiltakozása ellenére a képviselő-testület megszavazta, hogy ugyan a Petőfi Sándor utcából eltávolítják az üzemanyagtöltő állomást, de néhány méterre odébb engedélyt adnak arra, hogy felépüljön egy. Ez továbbra is törvénybe ütköző, hiszen az iskoláktól továbbra sem lesz 500 méternél távolabb ez az objektum.

A VMSZ helyi szervezetének elnöke kijelentette: a kelebiai határtól az autóútig vezető kerülőút megépítése körül is gondok merültek fel. Csak azért, mert nem lett kellő alapossággal kidolgozva a szükséges dokumentáció, az adófizetők számára 100 millió dinárral többe kerül az autóút ezen szakasza. Például azért, mert még a termény betakarítása előtt elkezdték az út építését, így az államnak kártérítést kellett fizetnie a termelőknek.

Továbbá elmondta, hogy a Dužijanca aratóünnepség körüli gondok kapcsán sem kapott kielégítő választ a képviselő-testület legutóbbi élésén. A rendezvény igazgatóbizottsága ugyanis 12 millió dinárt költött az idén erre az ünnepségre, holott a város csupán 4,3 millió dinárral támogatta. De, hogy a többi 8 millió dinárt honnan sikerült beszerezni, ma sem tudni.

Mint mondta, a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat 700 millió dinár kölcsönt vett fel a bankból, hogy kifizesse a munkások fizetését, valamint a Parking Közvállalat, ahol folyamatos a pénzforgalom, 180 ezer euró kölcsönt vett fel, illetve 18 új munkást alkalmaz.

– A kimondottakat nagyon is komolyan gondolom. És azt gondolom, hogy a vonalat most már meg kell húzni, és annak, aki visszaélt a közvagyonnal, felelnie kell – mondta Maglai.Az arra vonatkozó újságírói kérdésre, hogy mitől olyan biztos, hogy a választások után a VMSZ részt vesz majd a városi hatalomban, Maglai Jenő elmondta, a helyi közösségek választásán kiderült, hogy a polgárok több bizalmat szavaznak a VMSZ-nek, mint a DP-nek. Elmondta továbbá, hogy el tudja képzelni, hogy a városvezetésben a Demokrata Párttal koalícióban vesznek részt, de azt már nem tudja elképzelni, hogy a DP -ből ugyanezekkel az emberekkel dolgozzanak.

Maglai Jenő a lapunkban megjelent adatokra – amelyek szerint a sétaerdei fedett medencekomplexum építésére az elmúlt 16 évben több mint 2 millió eurót költöttek – reagálva elmondta: – Mi már a képviselő-testületen is elmondtuk, hogy a már elkezdett medence építését kellene folytatni, nem egy újat építeni, a régit pedig konzerválni. Tény, hogy ennyi pénzt már ráköltöttek, de a kérdés felmerül, hogy a munkálatokat elvégezték-e ezért a pénzért. Biztos vagyok benne, hogy találtunk volna olyan építészeti megoldást, amivel csökkenthettük volna a költségeket arra a szintre, hogy a tartományi és köztársasági támogatással az elkövetkező 1-2 évben el tudott volna készülni az objektum – mondta.

Maglai Jenő reagálva a napokban a Népszínház bontása kapcsán tartott VMSZ-es lakossági fórumon elhangzottakra, miszerint a bontásért Kasza József vonható felelősségre, elmondta: – Mi, a VMSZ és a VMSZ városi tanácsnokai, is felelősnek érezzük magunkat azért, hogy megszületett a színház lebontásáról a döntés. Tény azonban, hogy nem jutottak el hozzánk azok az információk, amelyek pár évre rá a birtokunkba kerültek. De ha ezeket a dolgokat előbb tudtuk volna, a döntés nem született volna meg, és a tanácsnoki csoport tovább is kitartott volna, ellenállt volna a VMSZ akkori elnökének nyomásának, aki azt szorgalmazta, hogy lebontsák a színházat. Dokumentumok voltak arra, hogy a szükséges pénzösszeget már elkülönítették az építkezésre, illetve szakértői jelentéseket mutatott fel arról, hogy a színház annyira rossz állapotban volt, hogy azt le kell bontani. Kiderült, hogy ezek közül sok minden nem állta meg a helyét. Úgy gondolom, hogy annak a személynek kell elszámolnia ezekkel a dolgokkal, aki az elejétől fogva ragaszkodott ehhez a projektumhoz és belekényszerített bennünket és a várost is annak megvalósításába.

Magyar Szó

Szerző: