You are here

Németh Zsolt: a kabinet üdvözli a szerb kormány és a VMSZ közötti egyeztetéseket

A magyar kormány üdvözli, hogy megkezdődtek az egyeztetések a szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) között a szerbiai restítuciós törvény ügyében - emelte ki Németh Zsolt a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) külügyi és jogi szakbizottsága pénteki budapesti ülése közben tartott sajtótájékoztatón.A külügyi tárca parlamenti államtitkára nagyon fontosnak és ígéretesnek nevezte az egyeztetéseket. Mint mondta, Magyarország hangot adott a problémának, de a megoldás Szerbia és az ott élők - így a magyarság - dolga.

"Magyarország európai Szerbiában érdekelt, ahol lehet és jó magyarnak lenni" - mondta Németh Zsolt, hozzátéve: az elkövetkező hetek erről szólnak majd. A külügyi államtitkár reményének adott hangot, hogy Szerbia uniós tagjelölti státuszára december 9-én Magyarország igennel szavazhat majd.Megerősítette: a kollektív bűnösség elvét Magyarország elfogadhatatlannak tartja. Ugyanakkor ha sikerül a módosításokat elfogadni akár egyfajta megbékélési modell is kialakulhat Magyarország és Szerbia között - jegyezte meg.

Józsa László, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja azt mondta, úgy tűnik, hogy sikerül kompromisszumra jutni, és ellensúlyozni azokat a negatív hatásokat, amiket a jogszabály egyes passzusai idéztek elő. Van okunk a bizakodásra - fogalmazott, hozzátéve: lényegesen elfogadhatóbb változat elfogadását helyezték kilátásba.Kifejtette, hogy a rehabilitációról szóló törvény olyan kitételeket tartalmazna, amelyek alapján a háborús bűncselekmények elkövetőit és leszármazottaikat zárnák ki a kárpótlásból. Józsa László kiemelte: az egyéni felelősség számukra is elfogadható európai érték.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár közölte, hogy a Magyar Állandó Értekezlet következő plenáris ülésén november 23-24-én tartják. Még ősszel valamennyi szakbizottság ülést tart, jövő héten az oktatási, rákövetkező héten a szórványbizottság tanácskozik - ismertette.

A plenáris ülés napirendjén a tervek szerint a nemzeti jelentőségű intézmények, a külhoni magyarságot érintő aktuális kérdések, így a szerbiai restítuciós törvény, valamint az állampolgársági ügyek, a szavazati jog és a jövő évi választások szerepelnek majd.

Utóbbival kapcsolatban Németh Zsolt kiemelte: a jövő esztendő Kárpát-medencei választási év lesz, hiszen valamennyi szomszédos országban voksolnak majd. A bizottsági ülésen a határon túli magyar szervezetek képviselői azt mondták - folytatta -, hogy készen állnak a megmérettetésre. Ugyanakkor három dolgot emeltek ki, a magyar Közép-Európa politika folytatását, amelyben mint kiemelte, hangsúlyos szerepük van a határon túli magyar közösségeknek, valamint az egységes fellépés fontosságát. Úgy tudnak sikeresek lenni, ha egységesen lépnek fel - mutatott rá a külügyi államtitkár, aki kitért arra is, hogy még intenzívebb egyeztetésekre lesz szükség, a határon túli magyarok mögé oda kell állnia a magyar kormánynak teljes tekintélyével.

Vajdaság Ma

Szerző: