You are here

Összefogtak a nemzeti közösségek képviselői

Elképzelhető, hogy a következő parlamenti választásokon több kisebbségi párt alakít választási koalíciót

A Montenegrói Párt szervezésében került sor Újvidéken A Szerbiában élő nemzeti közösségek pártjai a választások kapujában elnevezésű kerekasztal-beszélgetésre, amelyre az összes bejegyzett kisebbségi pártot meghívták a kezdeményezők. Az összejövetelen többek között a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Polgári Szövetség, a Macedónok Demokratikus Közösségének, a Horvátok Demokratikus Közösségének és a Roma Párt képviselői jelentek meg.

A nemzeti közösségek politikai szereplői mellett a beszélgetésen jelen volt Magyarország, Horvátország, Szlovákia, valamint Albánia nagykövetségének a képviselője, de az EBESZ egyik munkatársa is figyelemmel kísérte azt.

TÖRTÉNELMI TALÁLKOZÓ Nenad Stevović, a Montenegrói Párt elnöke elmondta lapunknak, hogy a kerekasztal-beszélgetésen összesen tizenkettő kisebbségi párt képviseltette magát. Az egyeztetés témái javarészt a kisebbségi közösségek problémái, illetve politikai pártjaik nehézségei körül forogtak – magyarázta Stevović.

– Szó esett azokról a törvényes megoldásokról is, amelyek megnehezítik a kisebbségi pártok számára, hogy egyenrangú szereplőként vegyenek részt Szerbia politikai életében. Ezek a nehézségek különösképpen a választásokat illetően érezhetőek. Annak érdekében, hogy ezeket a problémákat sikerüljön felszámolni, megállapodtunk abban, hogy a jövőben is hasonló összejöveteleket szervezünk, és fokozzuk a kisebbségi pártok együttműködését a majdani közös eljárás érdekében. Az első kerekasztal-beszélgetés résztvevői leszögezték, hogy pártunk a kellő pillanatban tette meg az első lépést egy szükséges kezdeményezésre. Egyes résztvevők történelminek jellemezték az összejövetelt, illetve a jövőbeni együttműködést. Pártunk koordinátorként időben fogja megszervezni a következő összejövetelt, hogy a megfelelő pillanatban tudjunk tárgyalni a legégetőbb kérdésekről – részletezte Stevović.

Kérdésünkre, hogy szó esett-e a beszélgetésen arról, hogy a kisebbségi politikai pártok közösen, egy széles koalícióban indulnak a következő parlamenti választásokon, az MP elnöke igennel válaszolt. Minden lehetséges, ugyanakkor az idő mutatja meg, hogy a szombati találkozón részt vevő tizenkét párt közül melyek kívánnak közösen, koalícióban indulni a választásokon, hangsúlyozta Stevović, valamint hozzátette, hogy az MP a majdani találkozókon, de azokon kívül is tárgyalni fog a többi kisebbségi párttal a lehetséges koalícióról, együttműködésről. Meglátjuk, hogy hogyan reagálnak a továbbiakban a koalíció ötletére a nagyobb, illetve kisebb nemzeti közösségek és képviselőik, magyarázta Stevović, aki biztos benne, hogy a végén a szombaton eszmecserét folytató pártok közül többen is amellett döntenek, hogy együttesen induljanak a választásokon.

Biztos vagyok benne, hogy több kisebbségi párt is amellett lesz elkötelezett, hogy egy történelmi jelentőségű felelősségtudatról tegyen tanúbizonyosságot közösségeink irányába – emelte ki az MP elnöke.

– Egy faágat könnyű eltörni, de több, összekötött faágat már sokkal nehezebb. Szükség lenne arra, hogy autentikus személy képviselje az összes kisebbségi közösség érdekeit – fogalmazott Stevović.A VMSZ ÖNÁLLÓAN INDUL A VMSZ részéről többek között Pál Károly, a párt ügyvezető alelnöke vett részt az összejövetelen, aki lapunknak elmondta, hogy a VMSZ számára fontos, hogy a köztársasági és a tartományi képviselőházakban a nemzeti közösségek autentikus képviselői legyenek jelen.

– Ezért is fogadtuk el az MP meghívását. Úgy értelmeztük, hogy az összejövetelen azok a pártok lesznek jelen, amelyek autentikusan tudják képviselni közösségeik érdekeit. A tizenkét párt közül egyedül a VMSZ-nek vannak képviselői a köztársasági, illetve a tartományi képviselőházban, a többiek egyelőre keresik a helyüket. Szombaton a vita során elhangzott, hogy a pártok szerint nem jó, ha közösségeik érdekeit belgrádi központú pártok képviselik. A pártok képviselői számos negatív példával támasztották alá véleményüket. Elmondtam, hogy a VMSZ állásfoglalása szerint is az a legkedvezőbb, ha a nemzeti közösségek mellett autentikus pártok, illetve képviselők állnak ki. Azt is elmondtam, hogy nem tartjuk helyesnek azt, ahogy a belgrádi központú pártokon keresztül bizonyos magyar képviselők a restitúciós törvényre szavaztak – fogalmazott Pál.

A következő választásokkal kapcsolatban a VMSZ ügyvezető alelnöke elmondta, hogy szombaton több párt képviselője is érdekeltnek tűnt egy széles koalíció kialakításában a következő választásokon való közös szereplés érdekében. Erre szükség is van, mert a mostani választási rendszerben a nemzeti közösségek politikai képviselői nehezen tudják biztosítani a kellő feltételeket a választásokon való induláshoz – véli Pál. Ugyanakkor a VMSZ jelenlegi álláspontjának értelmében pártunk önálló listával indul a köztársasági és a tartományi választásokon is – tette hozzá Pál.

– Ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy köztársasági és tartományi szinten valamiféle technikai segítséget nyújtsunk a többi kisebbségi pártnak. A VMSZ számára fontos, hogy egyik képviselőházban se kelljen egyedüli autentikus pártként képviselnünk a közösségek érdekeit, hanem más kisebbségi pártok is megtehessék ezt – hangsúlyozta Pál.

Magyar Szó

Szerző: