You are here

Megígérték Vajdaságnak a pénzt

Pásztor Bálint: A VMSZ nem lesz a belgrádi központú pártok kistestvére

A Vajdasági Magyar Szövetség a múlt héten bejelentette, hogy csak abban az esetben támogatja az állami költségvetés módosítását, ha a kormány elfogadja az általuk beterjesztett módosítási indítványt, amely a Tartományi Nagyberuházási Alapnak átutalandó pénz – nyolcmilliárd dinár – kifizetési ütemét részletezné. Pásztor Bálint, a párt köztársasági parlamenti képviselője lapunknak elmondta, hogy egy nappal a parlamenti szavazás előtt elfogadták indítványukat.

– A parlament Pénzügyi Bizottságának hétfői ülésén egyértelművé vált, hogy indítványunkat elfogadják. Ezt a bizottság is kijelentette, valamint a szerb kormány jelenlevő képviselője is. Ezzel módosítási indítványunk a költségvetés módosításának részévé vált. Ennek értelmében a köztársasági költségvetésbe betervezett vajdasági nagyberuházásokra szánt összeget a szerb kormány három egyenlő részletben fogja átutalni a tartománynak: november 1-jén és 15-én, valamint december 1-jén. A Tartományi Nagyberuházási Alapnak idén előirányzott 9 milliárd dinárból a kormány eddig csak egymilliárd dinárt utalt át. Emiatt számos fontos projektum kivitelezése állt le: az újvidéki Európa Kollégium és a Klinikai központ, a szabadkai Népszínház, a horgosi művelődési ház. Módosítási indítványunk elfogadásának hozadéka az, hogy a kormány egyrészt elismerte adósságát a tartomány irányába, másrészt pedig kötelezte magát a tartozás három részletben történő kifizetésére.

Ön szerint a kormány azért fogadta el módosítási indítványukat, mivel tudták, hogy ellenkező esetben a VMSZ nem támogatná a költségvetés módosítását, a Liberális Demokrata Párt pedig tudatta, hogy december 9-ig egyetlen törvényt sem támogat a parlamentben, vagyis a VMSZ nélkül sehogy sem lehetett volna elfogadtatni a büdzsé módosítását?

– Teljes mértékben világossá vált, hogy a pótköltségvetést a VMSZ nélkül nem lehet elfogadni. Persze nem kell azt hinni, hogy most hirtelen minden megoldódott, hiszen ha Szerbiában valami törvényben szerepel, az még sajnos nem garancia arra, hogy végre is hajtják. Mi viszont megtettük azt, ami módunkban állt, hiszen más országokban a törvényes garancia általában már elegendő biztosíték.

Mivel az LDP egyértelművé tette, hogy december 9-ig nem játsszák többé a beugrót a hatalmi koalíció számára a parlamentben, ezért a VMSZ-ben gondoltak-e arra, hogy a magyar közösség számára fontos témákat illetően – mint a restitúciós törvény módosítása –, zsarolással próbálnak meg hatni a hatalmiakra?

– Ami az LDP-t illeti, nem vagyok biztos abban, hogy a restitúció, vagy valami más törvény esetében ne ugrana mégis be a helyünkre. A pótköltségvetés más téma, azt egészen biztosan nem lehetett volna nélkülünk elfogadtatni. Ami a vagyon-visszaszármaztatást illeti, mi egészen biztos, hogy minden eszközt kihasználunk annak érdekében, hogy a vajdasági magyarságról lekerüljön a kollektív bűnösség elve. December elejéig kellene megoldani ezt az ügyet, annak érdekében, hogy Magyarország számára támogatható legyen Szerbia európai uniós tagjelölti státusa.

Ha már a pártok helyezkedésénél tartunk: mik a VMSZ tervei a következő parlamenti választásokra nézve? Önállóan kívánnak indulni a választásokon, vagy esetleg valamelyik nagyobb, belgrádi központú párttal koalícióban?

– A VMSZ számára az a legfontosabb, hogy megőrizhessük közösségünk, illetve pártunk politikai önállóságát. Ez azt jelenti, hogy nem szeretnénk egyik nagy belgrádi párt kistestvérévé sem válni. Nem szeretnénk olyan helyzetbe kerülni, hogy egy belgrádi párt írja elő, hogyan is járhatunk el. Ezért egyik belgrádi párttal sem fogunk közösen indulni a választásokon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vajdasági magyarságon belül esetleg nem lépünk koalícióra.

Mit, vagy kit takar pontosan a vajdasági magyar közösségen belül megfogalmazás? Elképzelhető, hogy a VMSZ a négy másik vajdasági magyar párt valamelyikével közösen indul a választásokon?

– Amikor kiírják a választásokat, akkor kezdődnek el a tárgyalások. Ebben a pillanatban korai lenne részletekbe bocsátkozni. Az, hogy önállóan indulunk a választásokon, nem jelenti azt, hogy a vajdasági magyar közösségen belül is elzárkózunk az együttműködés lehetőségétől. Annyi biztos, hogy a Demokrata Párttal és más belgrádi központú párttal sem lépünk választás előtt koalícióra.

Úgy tűnik, most még korai faggatózni...

– Faggatózni lehet, de pillanatnyilag még valóban nem tudok konkrétumokról beszámolni. Azt már korábban is elmondtuk, hogy szélsőséges magyar pártokkal biztosan nem fogunk együttműködni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a magyar pártokkal nem képzelhető el koalíció. Az pedig nyilvánvaló, hogy az egyházakkal, a civil szervezetetekkel és az értelmiség képviselőivel a jövőben is együtt kívánunk működni, hiszen a VMSZ politizálásának már évek óta a közösségen belüli együttműködés a vezérfonala.

Magyar Szó

Szerző: