You are here

Pásztor-Tadić találkozó: Sikerült megállapodni a vagyon-visszaszármaztatási törvény ügyében

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tegnap Tadić köztársasági elnökkel tárgyalt, a megbeszélés eredményesen zárult, erről mai sajtótájékoztatóján számolt be a VMSZ elnöke.

Két témakörben folytattak párbeszédet, a több mint egyórás, feszült légkörű beszélgetésen a költségvetés módosítása kapcsán megegyeztek abban, hogy a VMSZ módosítási indítványait elfogadja a kormány, nevezetesen a köztársasági elnök szóbeli garanciát adott arra, hogy Vajdaság megkapja azokat az elmaradt pénzeket, amelyek az elmúlt hónapokban felgyülemlettek a Nagyberuházási Alapnál.

— Ez azt jelenti, hogy ki tudjuk majd fizetni azt a mintegy 4 milliárd dinár adósságot, ami a hónapok alatt felhalmozódott — mondta Pásztor. Az adóságot három részletben fizeti ki a kormány, az első részletet november 1-én, a másodikat 15-én, illetve a harmadik részletet december 1-én utalja majd a minisztérium. Szerinte az elért eredmények a VMSZ erőszakos politizálásának köszönhetők.

A köztársasági elnöknek engednie kellett, hiszen a magyar kisebbségi párt parlamenti képviselőinek szavazata nélkül nincs meg a parlamenti többség, s minden bizonnyal a költségvetés módosítása nem ment volna át a parlamenti procedúrán.

A tegnapi tárgyalás túlnyomó részében a vagyon-visszaszármaztatási törvényről, a kollektív bűnösség ügyéről beszéltek. A VMSZ elnöke kiemelte: a jelenlegi helyzet tarthatatlan, és amennyiben ezen a törvényen nem sikerül változtatni, akkor Magyarország december 9-én minden bizonnyal él vétó jogával, és ez Szerbia tagjelölti státuszába kerülhet.

— Ez a mi számunkra sem jó megoldás, nem csak azért, mert egy ilyen végkifejlet a kollektív bűnösség elvének a törvény erőre való emelését jelentené, hanem azért is mert nekünk az elemi érdekünk az, hogy Szerbia közeledjen az EU-felé — tette hozzá a VMSZ elnöke. A tegnapi tárgyaláson megállapodás született arról, hogy a következő egy hónap alatt törvénymódosítással, a törvény megváltoztatásával ez a probléma is megoldásra kerül. Hamarosan — november folyamán — újra parlamenti eljárásba kerül a rehabilitációról szóló törvény, ebben szabályoznák azt, hogy ki számít megszálló erőnek, ki az, aki kizárható a vagyon-visszaszármaztatási folyamatból. Pásztor elmondta, hogy ez a szabályozás kizárná a kollektív bűnösség elvét, és ez egyéni felelősséget venné figyelembe, szavai szerint alkalmuk volt beletekinteni a készülő törvénybe, elfogadhatónak nevezte a megoldást.

A VMSZ parlamenti képviselői 2011. október 14-én beadvánnyal fordultak Szerbia Alkotmánybíróságához kezdeményezve a Vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény alkotmányossági felülvizsgálatát, amennyiben a fent említett módosítások megtörténnek, a párt visszavonja a beadványt.

Vajdaság Ma

Szerző: