You are here

„Komoly gond” lesz abból…

A magyar külügyminiszter a szerb restitúciós törvényről

A magyar kormány erkölcsileg, jogilag és politikailag is elfogadhatatlannak tartja a szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Martonyi János, aki szerint „komoly gond” lesz abból, ha Szerbia nem oldja meg ezt problémát. A külügyminiszter annak kapcsán beszélt minderről, hogy az EU-tagjelölti jogállás megadását javasolta Szerbiának szerdán az Európai Bizottság.

Martonyi János arra a kérdésre, hogy Magyarország vétójoggal él-e majd decemberben, amikor a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács dönt, Szerbia megkapja-e a hivatalos EU-tagjelölti státust, azt mondta: a magyar kormány akkor hozza meg döntését, amikor ez a helyzet előáll. „Komoly gond lesz abból, hogyha ezt a kérdést nem oldja meg Szerbia. Azt hiszem, hogy ezzel utaltam a végkimenetelre is” – tette hozzá ugyanakkor a külügyminiszter.

Hangsúlyozta: a kormány erkölcsileg, jogilag és politikailag is elfogadhatatlannak tartja a szerb restitúciós törvényt, és nem enged ebből az álláspontjából. „Alapvető erkölcsi, politikai kérdésekben nem fogunk, nem tudunk engedni” – jelentette ki.

Martonyi János szerint a törvénnyel kapcsolatos probléma nem egy sajátos magyar–szerb ügy, hiszen a kollektív felelősség megállapítása a legalapvetőbb európai elvekkel ütközik. Mint mondta, erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy azokat az embereket – sőt gyerekeiket és unokáikat is – bűnösnek tekintsék, akik kényszersorozással bekerültek a hadseregbe. A külügyminiszter történelmi példákkal élve arra hivatkozott, hogy az 1956-ban Magyarországra vezényelt szovjet katonák vagy a Milošević-rendszer által besorozott különböző nemzetiségű emberek sem háborús bűnösök, hanem áldozatok.

Szerinte az a cél, hogy egy teljesen világos jogi helyzet jöjjön létre törvényalkotás útján, amely kizárja a kollektív felelősség bármilyen formáját, és biztosítja azt, hogy közösségi alapon ne lehessen kizárni a visszaszármaztatási kárpótlás formáiból ezeket az embereket.

Martonyi János szerint a törvény elfogadása után egyfajta „fasiszta–antifasiszta párhuzamot” jelenített meg a szerb érvek egy része, amit sértőnek nevezett és visszautasított. Mint mondta, azóta változott a szerb érvelés, most azt mondják, hogy Magyarország rosszul értelmezi a törvényt. „Mi szeretnénk a törvényt jól értelmezni; hogyha (…) megszületik egy olyan szerb törvény, ami az értelmezési gondunkat képes eloszlatni, akkor nem lesz különösebb gondunk. Egyébként lesz” – fogalmazott.

Magyar Szó

Szerző: