You are here

Semjén-Pásztor-találkozó: a magyarság nem fogadja el a kollektív bűnösséget

A magyarság semmilyen formában nem tudja elfogadni a kollektív bűnösséget és a jogfosztást - állapította meg csütörtöki megbeszélésén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a miniszterelnök sajtóstábjának MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint.

A közlemény tudatja, hogy a VMSZ elnöke és a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottság szerdán meghirdetett véleményének ismertté válása után kialakult helyzetről tárgyalt, különös tekintettel a diszkriminatív rendelkezéseket tartalmazó vagyon-visszaszármaztatási törvényre.

Megállapították, hogy a magyarság semmilyen formában nem tudja elfogadni a kollektív bűnösséget és a jogfosztást. Semjén Zsolt biztosította Pásztor Istvánt, hogy Magyarország mögöttük áll - zárul a közlemény.

Szerdán az EU-tagjelölti jogállás megadását javasolta az Európai Bizottság Szerbiának, de hozzátette, hogy a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdéséhez előrehaladást kell felmutatni a szerb-koszovói tárgyalásokon. A magyar Külügyminisztérium aznap közölte, Szerbia csatlakozási folyamatának előrehaladásában szomszédként és a bővítési folyamat mellett elkötelezett tagállamként Magyarország is érdekelt, ugyanakkor a szerb parlament által szeptember 26-án elfogadott vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény komoly aggodalmakra ad okot. "Ezért álláspontunk változatlan: elvárjuk a szerb féltől, hogy legkésőbb december elejéig oldja meg a problémát" - rögzítették közleményükben.

Vajdaság Ma

Szerző: