You are here

Pásztor: Támogatjuk, hogy Szerbia tagjelölti státust kapjon, de ne a vajdasági magyarok kárára

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kijelentette, hogy pártjának is érdeke, hogy Szerbia tagjelölti státust kapjon az Európai Unióban, ám ez ne a vajdasági magyarok kárára történjen. A magyarok ugyanis a restitúciós törvényt diszkriminatívnak tartják.

Pásztor úgy véli, hogy az Európai Bizottság véleménye Szerbiáról kedvező lesz, de számunkra fontos, hogy bár egy mondattal követelnék a vitás rendelkezés megváltoztatásán. - Számunkra fontos, hogy Szerbia decemberben elnyerje a tagjelölti státust, ám úgy, hogy eközben a magyar közösség ne legyen megalázva - tette hozzá a VMSZ elnöke.

Elmondta, hogy még nem adták be a követelést Szerbia Alkotmánybíróságának a kollektív bűnösség elvét tartalmazó jogszabály megváltoztatására vagy hatályon kívül helyezésére, de ezt a következő napokban megteszik.

- A kérelmet nem könnyű megfogalmazni, mivel annak a jogalapon kívül tartalmaznia kell történelmi, de még erkölcsi vonatkozásokat is. Folyamatban van egy komoly munka, amelybe bekapcsolódott a jogászok és történészek nagy csoportja is, de meggyőződésem, hogy néhány nap múlva megleszünk a szöveggel - ismertette a politikus. - Nehéz lenne megmondani, hogy mikor dönt a bíróság, biztosan várni kell rá néhány hónapot, s lehet még a bírósági döntés előtt politikai megoldás születik - mondta Pásztor.

Vajdaság Ma

Szerző: