You are here

Döcögjenek végig a síneken!

Politikusok, vasúti illetékesek részesülhetnek a környékbeli vasútvonalak „bájaiban” – Egy készülő projektum javíthatna a helyzeten

A Magyar Államvasutak által 1885-ben lerakott Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vasútvonal felújítására vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány projektumát mutatták be pénteken a tartományi képviselőházban. A részletes tanulmány a Magyarország és Szerbia közötti határon átívelő együttműködés, azaz az IPA-program keretében fog elkészülni november végéig.

A projektum költségei 388 ezer eurót tesznek ki, melyből mintegy 50 ezer eurót fizet a tartományi kormány saját forrásaiból, a költségek nagyobb részét az európai uniós program állja.

– Mindössze másfél hónap maradt hátra a megvalósíthatósági tanulmány projektumának befejezéséig, itt van az ideje tehát annak is, hogy végre bemutassuk azt. Egy meglévő, régi vasútvonalról van szó, mely már évtizedek óta folyamatosan megy tönkre. Pedig a Fekete-tenger és az Adria összekötésében, vagy a Duna és a Tisza összekapcsolásában is jelentős szerepet játszó sínekről beszélhetünk – nyilatkozta Pásztor István, a tartományi kormány alelnöke, gazdasági titkár.

Pásztor kiemelte, nem beszélhetünk energikus fejlődésről mindaddig, amíg az infrastruktúra nem emelkedik megfelelő fejlettségi szintre. Ha a Magyarországot, Romániát és Szerbiát, azon belül is Vajdaságot felölelő eurorégióról ejtünk szót, teljesen normálisnak számít, hogy együttes erőkkel dolgozunk az infrastruktúra fejlesztésén, mely egyúttal jobb életfeltételeket és a tőke beáramlását is szavatolni tudja – hangsúlyozta.

KIFIZETŐDŐ BEFEKTETÉS

– A jelenleg folyamatban lévő projektumot biztosan befejezzük november 30-áig, s az eddigiek alapján azt is bátran kijelenthetem, hogy az elkészülő tanulmány bizonyítani fogja a szóban forgó vasútvonal felújításának indokoltságát. A következő lépésben, remélhetőleg már EU-tagjelölt státusban, uniós pénzforrásokat kell majd keresnünk magának a felújításnak a finanszírozására – közölte a gazdasági titkár.

Remélhetőleg senkinek sem kell megmagyaráznunk: szégyen, hogy a Szabadka és Szeged közötti negyven kilométeres vasúti útszakasz megtevése két és fél órát vesz igénybe – mondta Pásztor, majd hozzátette, mindenki számára világos lehet, hogy a XXI. század elején, Közép-Európában ez megengedhetetlennek számít. Mint mondta, a készülőfélben lévő tanulmánynak kell rámutatnia arra, pontosan mennyibe kerülnek majd maguk a felújítási munkálatok, de annyit előrebocsátott, minden bizonnyal több millió eurós befektetésről van szó.

– Ha Európában mindenütt felvirágzott már a vasutak újjáépítése, ha ez mindenütt kifizetődő befektetésnek bizonyult, akkor minden bizonnyal ez esetben is meg fog térülni ez a tanulmány közép- vagy hosszútávon. Itt nem kell mindent elölről kezdeni, építeni, létező sínpárról lévén szó, a felújítás bizonyára kevesebbe kerül majd, mint amennyibe a kiépítése kerülne – jelentette ki Pásztor István.

A projektum bemutatása során Pásztor még elmondta, a Szabadka és Szeged közötti vasúti út idejének hosszúságához hasonlóan szégyen az is, hogy Szeged és Temesvár között mind a mai napig nem épült meg a vasúti összeköttetés.

SZOKATLAN TÚRA

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének oroszlánrésze a tartományi kormánynak jutott – közölte Csókási Eszter Anna, a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség (DKMT) ügyvezetője. Bejelentette, a tanulmány elkészülését követően egy tanulmányi útra fogják meghívni a magyar és szerb vasúti társaságok vezérigazgatóit, a két ország közlekedési tárcavezetőjét, az Európai Bizottság infrastrukturális kérdésekkel foglalkozó biztosát és más illetékeseket.

– Felültetjük őket a szegedi ezüstnyílra, s Szabadka felé vesszük az irányt, hogy maguk is megtapasztalják, mit jelent negyven kilométert két és fél óra alatt megtenni. Szabadkáról Bácsalmásra visszük őket, többször is kiszállunk, hogy meggyőződjenek a sínek állapotáról. Végül Bácsalmáson egy újabb döcögő vonattal Bajára kísérjük a study-tour részvevőit. A 140 kilométeres szakasszal egész napos programot tudunk összehozni. A célunk az, hogy felhívjuk a figyelmüket az itteni vasúti infrastruktúra siralmas állapotára, továbbá, hogy elmondjuk, most lenne lehetőség arra, hogy javítsunk a helyzeten. Reméljük, néhány döntéshozót sikerül majd meggyőznünk, s többet fektethetünk majd be a jövőben a sínek felújításába – számolt be a november végére tervezett út részleteiről a DKMT ügyvezetője.

A projektum bemutatóján elhangzott, mind a személyszállítás, mind pedig az árucsere, a gazdasági fejlődés szempontjából nagyon fontos lenne, hogy minél előbb elinduljon a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonalon közlekedő első vonat.

Magyar Szó

Szerző: