You are here

Kovács Elvira: Annyian legyünk, ahányan vagyunk!

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője nagybecskereki sajtótájékoztatóján felszólította Közép-Bánát magyarságát, hogy a népszámláláskor mindenki vállalja nemzeti hovatartozását, mert sorsunk alakulását lényegbevágóan befolyásolja majd az, hogy hányan vagyunk. A népszámlálás nem politikai kampány, mégis elsősorban a médián keresztül próbálják arra ösztönözni az embereket, hogy vállalják magyarságukat. A Nagybecskereken és a környező magyarlakta falvakban osztott szórólapon rajta van annak a Magyar Nemzeti Tanács által kinevezett koordinátornak a telefonszáma is, akinek kérdéseket lehet feltenni.

– Számunkra nagyon fontos, hogy a népszámlálás és az adatfeldolgozás után valóban a lehető legtöbb magyart össze is számolják, tehát annyian legyünk, ahányan vagyunk. Jogainkért ugyanis csak akkor tudunk eredményesen harcolni, ha bebizonyítjuk a többségi nemzetnek, hogy mennyien vagyunk. Ha bármilyen okból, félelemből, aminek remélem ma már nincs valós alapja, kevesebben vallják magukat magyarnak, mint ahányan valójában azok, akkor nehezebb lesz érvényesülni, harcolni a jogainkért. Ez itt a szórványban, Nagybecskereken az új iskolahálózat összeállítása szempontjából is fontos, mert amennyiben a népszámlálási adatok esetleg azt mutatják majd, hogy kevesebben vagyunk, mint amennyit gondolunk, akkor nehéz lesz megtartani az iskolahálózatot. Más önazonosságot megőrző területen is könnyebb lesz, ha a népszámlálási adatok igazolják majd azt, hogy ezen a területen hány magyar él – mondta Kovács Elvira.

Ismertetve a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény meghozatalának a menetét, kifejezte csodálkozását, hogy más pártok magyar képviselői megszavazták a kollektív bűnösség elvét is tartalmazó jogszabályt. Újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a temerini eseményeknek nincs visszhangja Bánátban, véleménye szerint azonban a szerb sajtó túlfűtötten kezelte az incidenseket.

Magyar Szó

Szerző: