You are here

3,5 milliárddal tartoznak

Pásztor István: tarthatatlanná vált a Tartományi Nagyberuházási Alap, és a vajdasági kormány helyzete

A szerb kormány folyamatosan semmibe veszi az Alkotmányt, és az alkotmányos rendelkezéseket sem tartja be. A tartományban megtermelt javakat, és adókat valahol máshol használják fel. A Tartományi Nagyberuházási Alap, és a vajdasági kormány helyzete tarthatatlanná vált, mert az elvégzett munkákért ebben a pillanatban 3,5 milliárd dinárral tartozunk azoknak, akik jóhiszeműek voltak és becsületesen elvégezték a munkát, átadták az elszámolást — mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke, tartományi gazdasági titkár mai sajtótájékoztatóján. A politikus kiemelte: a tartomány Belgrádból nem kapta meg az Alkotmány által szavatolt pénzeket, ezért nem tudták kifizetni a kivitelezőket. Szerinte több kivitelező a csőd szélére sodródott, ez azért is tragikus, mert a vajdasági kormány korábban mindig teljesítette kötelezettségeit. Most úgy tűnhet, hogy a Vajdasági Nagyberuházási Alap — önhibáján kívül — az egyik legnagyobb beruházási szélhámos a tartományban. Vannak olyan vállalkozások is, ahol a kormány adóssága meghaladja a 300 millió dinárt. Pásztor hozzátette: több tíz olyan projektum van ebben a pillanatban is olyan fázisban, hogy vagy nem tudták elkezdeni, vagy nem tudták befejezni a munkálatokat.

Fremond Árpád VMSZ-es parlamenti képviselő elmondta, több módosítási indítványt is benyújtanak a nyugdíj és egészség biztosítási törvénnyel kapcsolatban. A nyugdíjbiztosítási törvényt ebben az évben kezdték el alkalmazni, és ebben a szabályozásban bizonyos rendelkezésekkel elégedetlen a VMSZ.

— Összehívtuk a mezőgazdasági bizottságot, képviselői kérdést tettem fel a képviselőházban, illetve a mezőgazdasági miniszterrel is tárgyaltunk. Azt kérjük, hogy egyes rendelkezéseket magyarázzanak meg, illetve egyszerűsítsenek a termelők számára. A kormány a nyugdíjbiztosítási törvényből próbálja átemelni az egészségügyi biztosítási törvénybe azokat a rendelkezéseket, amelyekkel nem értünk egyet. Például nem lehet tudni, hogy vajon kik tartoznak egy gazdasághoz. Attól tartunk, hogy minden egyes tagot — még a háztartásbelieket is, azaz mindenkit, aki be van jelentve az adott címre, amelyen a gazdaság is bejegyeztetett — kötelezik a nyugdíj- és egészségügyi járulékok fizetésére — mondta Fremond. Mint ismeretes eddig az volt a gyakorlat, hogy elég volt a gazdaság hordozójának fizetnie a járulékokat, mindenki mást rajta keresztül biztosítottak. Ha a törvény életbe lép, és beigazolódnak a félelmek, akkor például egy 4 tagú családnak, amely mezőgazdaságból él, összesen 170 ezer dinár nyugdíjbiztosítást, és 70 ezer dinár egészségügyi biztosítást kell majd fizetne. Emellett a kormány a 15. életévét betöltött, mezőgazdaságban dolgozó, iskolába már nem járó fiatalokat is kötelezné a járulékok fizetésére, s a VMSZ másik módosítási indítványa ezzel kapcsolatos. A harmadik dolog, amivel a Vajdasági Magyar Szövetség nem ért egyet, az a családi gazdaságok nagysága.

— Nem gondolom, hogy a fél hektáron működő gazdaságok, ahol 3-4-en dolgoznak, ki tudná fizetni a kötelező járulékokat — mutatott rá Fremond.

Vajdaság Ma

Szerző: