You are here

Nemet mondanak a médiastratégiára

A VMSZ képviselőinek javaslatát a hatalom egyes képviselői is támogatják – Maglai Jenő: Egy újabb bankkölcsön a csőd szélére sodorná Szabadkát

Tegnap fejeződött be a közvita a médiastratégiáról, amelynek alapjaival sem ért egyet a Vajdasági Magyar Szövetség – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője. Varga hangsúlyozta: a javaslatban, amelyet eljuttattak a stratégiát kidolgozó munkacsoportnak, kiemelik, egyetlen körülmény sem kényszeríti a hatalmat arra, hogy az önkormányzati kézben lévő médiumokat magánosítsák. – Sajnos az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a többnyelvű médiumok magánosítása nem járt sikerrel. Elég ha a zombori, a kúlai vagy a szenttamási rádiót említjük. Fontos, hogy már az elején, a közvita idején felhívjuk a figyelmet arra, hogy mi, a nemzeti kisebbségek tagjai mélyen nem értünk egyet a megfogalmazott stratégia alapjaival, és az is kiemelt jelentőségű, hogy észrevételeinket támogatja a többségi hatalom néhány képviselője, többek között a Demokrata Párt tagjai is – mondta Varga. Hozzátette: hatalmas csalódást okoztak számukra azok a magyar nemzetiségű képviselők, akik más pártok színeiben ülnek a parlamentben, és nem tartották fontosnak ennek az ellenjavaslatnak a támogatását. Kiemelte viszont, véleménye szerint jó esély van arra, hogy ez a stratégia ne kapjon elegendő támogatást a parlamentben.

Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője a sajtótájékoztatón beszámolt az oktatási törvény összehangolásáról, illetve arról, amit lapunk pénteki számában is hangsúlyozott, miszerint a jogharmonizációt a művelődési törvény esetében is el kell végezni. Erre szeptemberben kerülhet sor.

Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke a csütörtökre várható szabadkai képviselő-testületi ülés kapcsán elmondta, azon a VMSZ képviselői nem vesznek majd részt. Egy tagjuk lesz ott az ülésen, hogy elmondja pártjuk álláspontját a napirendi pontokkal kapcsolatban.

– A választások előtt két hónapon keresztül nem hívták össze a képviselő-testületet, mert a szavazást megelőzően kellemetlen lett volna ezekről a témákról tárgyalni. Felháborító, hogy most, amikor a képviselők nagy része elment szabadságra, olyan fontos kérdéseket tűznek napirendre, mint a hitelfelvétel – mondta Maglai, aki szerint Szabadkának már most olyan adósságai vannak, amelyeket nem tud rendezni, ezért még egy kölcsön felvétele a csőd szélére sodorja a várost.

– Csaknem 115 millió dináros kölcsönről van szó. Ma a közvállalatok szinte mindegyikében, valamint az oktatási intézményekben több tízmillió dináros tartozást halmoztak fel. A városházát csak azért nem kapcsolták le a villanyhálózatról, mert a politikusok közbeléptek. Felháborítónak tartom azt is, hogy kilenc hónapon keresztül volt a vkt elnökének fiókjában Mišićevo helyi közösséggé való nyilvánításának ügye, és ezt most, közvetlenül a választásokat követően tűzik napirendre. Ezzel hatalmas pofont osztanak a bajmokiaknak, akiknek szeptemberben újból szavazniuk kell, arról nem is beszélve, hogy több százezer dinárba kerül majd a szavazás lebonyolítása. Ha időben napirendre tűzik, amit annyiszor kértem, ettől a költségtől legalább megóvhatták volna a várost. Fizesse ki a költségeket a vkt elnöke saját zsebből – követelte Maglai.

Újságírói kérdésre Maglai elmondta: a múlt héten tárgyaltak a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének városi szervezetével. A megbeszélésen a helyi közösségi választások eredményeiről, a kisebbségi jogokról és Szabadka jövőjéről esett szó.

Magyar Szó

Szerző: