You are here

Kétséges új kezdetek

A VMSZ biztosan nem megy el az MPSZ által kezdeményezett zentai pártközi egyeztetésre

Közös megbeszélésre invitálta tegnap Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke a többi vajdasági magyar pártot, azzal az indoklással, hogy a „vajdasági magyarság érdekében újabb kísérletet kellene tenni arra, hogy az immáron öt magyar párt párbeszédet folytasson a nemzeti érdekvédelem hatékonyabbá tételéről”. A június 22-ére bejelentett találkozóra Zentán kerülne sor, s az MPSZ – a pártelnökökhöz eljuttatott felhívásban – megtárgyalandó napirendi pontként javasolta a magyar pártok bizonyos témakörökben megvalósítandó együttműködésének lehetőségét, a pártfinanszírozási törvénynek a magyar érdekvédelemre gyakorolt hatását, illetve a nemzeti tanácsokról szóló törvény értékelését taglaló kérdések megvitatását.

A Vajdasági Magyar Szövetség a nagyon széles körű összefogás híve: eddig is az volt, s ezután is az lesz majd – mondta el lapunknak hosszú távúnak nevezett álláspontját Pásztor István, a párt elnöke. Ezt az együttműködést azonban – mint ahogyan azt a párt közgyűlése is kinyilvánította már – nem tudják kiterjeszteni a szélsőséges jobboldali nézeteket valló pártokra, amilyenekből a vajdasági magyar pártok között kettő is van, köztük a Rácz Szabó László által vezetett Magyar Polgári Szövetség is – tette hozzá a pártelnök.

– Ebből kifolyólag sem a mostani, sem az azt követő meghívásoknak nem tudunk eleget tenni mindaddig, amíg többszörösen bizonyított módon az MPSZ meg nem változtatja azokat a politikai elképzeléseket, célokat, azt az értékrendet, melyet az elmúlt években képviselt – fogalmazott Pásztor. – Nem azt mondom, hogy nem lehet ilyen politikát folytatni, csak azt, hogy az efféle politizálással a VMSZ nem tud közösséget vállalni, mert az hatalmas veszélyeket hordoz magában, melyeknek a közösség egyetlen tagját sem kívánja kitenni.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségénél nyitottak a párbeszédre, sőt Csonka Áron pártelnök úgy tartja, az e téren tapasztalható jelenlegi állapotok tarthatatlanok.

– Közösen kell meghatároznunk, mi az, ami a vajdasági magyarság érdekeit szolgálja. Gond, hogy nincs megfelelő kommunikáció a pártok között, s a magát legnagyobbnak nevező politikai csoportosulás sokszor olyan döntéseket hoz, melyek nem biztos, hogy a magyarság hosszú távú érdekeit szolgálják. Csak a konszenzus viheti előbbre a magyarság ügyét – húzta alá Csonka.

Mint mondta, az MPSZ által javasoltakat pártszervezeten belül is megvitatják majd, a pártfinanszírozási törvénnyel kapcsolatban azonban már most előrebocsátotta, az egyértelműen csupán a Vajdasági Magyar Szövetségnek felelhet meg, mert a többi itteni magyar pártnak nincs akkora költségvetése, olyan infrastruktúrája, hogy eleget tudjon neki tenni. Az sincs kizárva, hogy ebben a kérdésben a VMDK az Alkotmánybírósághoz fordul majd. Az efféle hátrányok miatt Csonka nem zárta ki egy új blokk létrehozását sem, melynek a VMDK, a VMDP, az MPSZ és az MRM lehetnének a tagjai, de a felhívás – mint mondta – a VMSZ-hez is szól.

A Magyar Remény Mozgalom képviselői – mint mondják – egyelőre hivatalosan még nem döntöttek a javasolt összejövetelen való részvételről, mégis szinte biztosra vehető, hogy ott lesznek majd. László Gyula, a párt tartományi parlamenti képviselője lapunknak elmondta: véleménye szerint valóban együtt kellene működniük a vajdasági magyar pártoknak minden olyan kérdésben, mely segítheti a magyarság megmaradását, ezért a legvalószínűbb, hogy a párt testületi döntése a részvétel mellett szól majd.

Meg szerettük volna szólaltatni Ágoston Andrást, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökét is, akit azonban, sajnos, tegnap nem tudtunk elérni.

Magyar Szó

Szerző: