You are here

Újvidéken 25 elsős

A telepen is lesz magyar bölcsödei csoport

Nem egy, hanem két bölcsödei magyar csoport nyílik őszre Újvidéken. A tavaly megnyitott Sava Kovačević utcai óvodában (a vasútállomásnál) és a szülők kérésére a telepi óvodában is lesz egy magyar csoport. Piroson is beindult a babaklub, Rekecki Angéla magyar tanár vezetésével. Azért fontos ez, mert Újvidéken is a babaklubban fogalmazódott meg az igény a magyar bölcsödére, remélhetőleg Piroson is odavonzza azokat a szülőket, akik szeretnék, hogy magyarul tanuljon gyerekük, hallottuk Erdély Lenkétől, a VMSZ városi szervezetének elnökétől a ma megtartott sajtótájékoztatón.

- Újvidéken a négy általános iskolában, 25 elsős iratkozott a magyar tagozatra. Mivel a szülők azt mondták, hogy a magyar napközi vonzaná a gyereküket a magyar tagozatra, ezt a kívánságot továbbítottuk a Magyar Nemzeti Tanács felé. Az MNT jól fogadta ezt az ajánlatot, így Újvidéken az iskolabusz helyett annak a szakképzett pedagógusnak a bérét fogják biztosítani, aki ősztől a gyerekekkel a napköziben foglalkozik. Mivel kis létszámúak a magyar osztályok, így a napközibe nem csak az elsősök, hanem a második, harmadik és negyedik osztályos magyar diákok is járhatnak. Az iskolaigazgatók ígéretet tettek, hogy biztosítani fogják a megfelelő tantermet. Kátyon felfedeztük néhány gyereket, aki magyar iskolába szeretne járni. Az ő utaztatásukra az MNT biztosítani fogja a járművet. Kátyról Budiszavára fognak utazni az elsős diákok, amivel a budiszavai elsősök létszáma is meg fog növekedni. Kátyon vannak érdeklődő szülők, akik óvodás gyerekeiket beíratnák a magyar csoportba, és az ő utaztatásukat is hasonlóan meg lehetne oldani - hallottuk a VMSZ újvidéki szervezetének elnökétől.

Mint azt Erdély Lenkétől megtudtuk az ilyen eredmény mögött komoly munka áll, a VMSZ aktivisták kiképzésen estek át, hogyan szólítsák meg a vegyes házasságban élő szülőket, akiket otthonukban felkeresték. Vicsek Annamária, a Vajdasági Pedagógiai Intézet szakmunkatársa előadásokat tartott az óvodákban a szülőknek, az óvónőknek a kétnyelvűség előnyeiről, az iskolákban a tanítóknak, hogyan foglalkozzanak a gyerekekkel, hiszen a vegyes házasságokból származó elsősök között vannak olyanok, akik alig beszélnek magyarul, mert a családban szerbül folyik a kommunikáció. Az őszre iskolába induló kisdiákok számára augusztusban egyhetes tábort szerveznek, ahol mintegy előkészítik őket a magyar oktatásra. A 25 magyar elsőssel pedig elhárult az a veszély, hogy a négy közül bármelyik újvidéki iskolában megszűnjön a magyar nyelvű oktatás.

Vajdaság Ma

Szerző: