You are here

Egy-két mandátum hiányzik

A VMSZ a VSZL-lel és a VHDSZ-szel lépne koalícióra – Maglai: A szavazók elfordultak a DP helyi vezetőségétől

Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai, városi szervezetének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján – miután a hétvégén négy helyi közösségben megismételték a helyi közösségi választásokat – bejelentette, a VMSZ majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyen végzett Demokrata Párt.

– A VMSZ összesen 9147, a DP 5012, az SZDP 3008, a VSZL 2441, az SZHP 2026, a SZER 1325, a VHDSZ 1190, az SZSZDP pedig 1062 szavazatot kapott. Úgy vélem, hogy a VMSZ-re sok helyen a nem magyarok is szavaztak, ami két dolgot jelenthet: vagy jó jelöltjeink voltak, vagy jó programunk volt. Mindent megteszünk a jövőben is azért, hogy a programunk minden polgár számára megfelelő legyen, nemzeti hovatartozástól függetlenül. Gratulálni szeretnék az SZDP-nek és a VSZL-nek, szép eredményeket értek el a választásokon. A DP-nek a Zorka helyi közösségben elért győzelméhez gratulálnék – mondta Maglai, szerinte eljött a koalíciós tárgyalások ideje. Kiemelte, pártjuk nem lép koalícióra sem az SZDP-vel, sem az SZHP-vel. –

A VSZL-lel és polgári csoportokkal tárgyalunk, néhány helyen a DP-nek is felkínáljuk az együttműködés lehetőségét. Ezeket a javaslatokat írásban ma küldtük szét – mondta tegnap Maglai, szerinte ezek a választások megmutatták, hogy a DP káderei gyengék, a szavazók elfordultak ennek a pártnak a helyi vezetőségétől.

A VSZL-lel a Csantavéri, a Kisradanováci, a Makkhetes, a Peščara és az Újváros helyi közösségekben szeretnének koalícióra lépni. Mindegyik helyi közösségben egy vagy két képviselőre van szükségük ahhoz, hogy többséget alkothassanak. A VHDSZ-nek is küldtek javaslatot, hiszen Újfalu helyi közösségben lenne lehetőség a helyi közösség közös irányítására. Ennek a két pártnak azt is felkínálták, hogy hárman együtt alkossunk többséget és vezessük a Sándor, Bajnát, Kisbajmok, Nagyfény, Gát helyi közösségekben.

– Egyáltalán nem gondolkodnak racionálisan, és nem a polgárok érdekeit tartják szem előtt azok, akik mindenáron, csak, hogy a VMSZ ne juthasson többséghez a helyi közösségekben, hat-hét párt egy-egy képviselőjének összefogásával próbálnak többséget alkotni – mondta Maglai.

Újságírói kérdésre, miszerint a VSZL városi elnöke a DP múlt heti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy sikerült megegyezniük és velük lépnek koalícióra, Maglai elmondta, pénteken tárgyaltak a VSZL-lel, amelynek vezetősége nem zárkózott el az együttműködéstől, és azt mondták, hogy nem kizárólag a DP-vel lépnének koalícióra.

Maglai szerint a VMSZ 15–20 helyi közösségben vállalhat majd vezető szerepet. Négy helyen abszolút többségük van, hat-hét helyi közösségben pedig mindössze egy mandátum hiányzik a többséghez. Hozzátette, egy-két helyen a Szerbiai Szocialista Párttal is van lehetőség az együttműködésre.

Magyar Szó

Szerző: