You are here

VMSZ-siker a szabadkai helyi közösségi választásokon

Húsz helyi közösségben is a Vajdasági Magyar Szövetség kapta a legtöbb szavazatot – A második helyen a Demokrata Párt áll – A Szerbiai Demokrata Párt bizonyult a város harmadik legerősebb pártjának – A Vajdasági Szociáldemokrata Liga lett a negyedik

Alacsony volt a részvételi arány a vasárnapi helyi közösségi választásokon, alig haladta meg a huszonöt százalékot. Ennek ellenére a városi szinten hatalmon lévő Demokrata Párt és a Szerbiai Demokrata Párt is elégedett, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig kitűnőként értékelte az eredményeket. A VMSZ húsz helyi közösségben aratott győzelmet, a DP a városi szinten is hatalmon lévő koalíció sikereit ünnepli, az SZDP pedig a saját eredményeire büszke.

Nem csoda, hiszen a legnagyobb ellenzéki pártnak, a VMSZ-nek, amely huszonhét helyi közösségben indult – vagyis héttel kevesebben, mint a Demokrata Párt – ennek ellenére is mintegy ezerötszáz szavazattal többet sikerült szereznie, mint a demokratáknak. A harmadik legjobban szereplő párt a Szerbiai Demokrata Párt, amely négy helyi közösségben szerezte meg a legtöbb szavazatot, de a legtöbb helyen a VMSZ, illetve a DP után a harmadik helyen végzett.

A VMSZ szabadkai szervezetének elnöke, Maglai Jenő a vasárnap késő esti sajtótájékoztatón elmondta: adataik szerint a DP azokban a helyi közösségekben is veszített, ahol a listavezetője a polgármester, Saša Vučinić és a városi képviselő-testület elnöke, Slavko Parać volt.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint az elért eredmény kiváló. Hangsúlyozta: pártja most megmutatta, hogy erős és egészséges, és nem lehet szétverni, bármennyire is szeretnék ezt egyesek. Pásztor hozzátette: nincs szükségük arra, hogy minden sarkon vérnyomást mérjenek, és hogy a választások előtt két nappal pelenkákat osztogassanak. Szerinte a polgárok nem bolondok, tudják, hogy ki kicsoda, és kit képvisel valójában.

A DP vasárnap esti sajtótájékoztatóján Nenad Ivanišević, a párt szabadkai szervezetének alelnöke két helyi közösséget emelt ki: Csantavért, ahol továbbra is lelkiismeretesen folytatják majd a munkát koalíciós partnereikkel, továbbá a Zorka helyi közösséget, az ottani sikereket az elmúlt évek munkája eredményének tulajdonítják. Ivanišević megköszönte a polgároknak a szavazatokat, majd rámutatott: a koalíció (DP–SZDP), amely teljes mértékben vállalta a felelősséget a város vezetéséért, ezeken a választásokon is jól szerepelt, és a legtöbb szavazatot szerezte meg.

A Szerbiai Demokrata Párt szabadkai szervezetének elnöke, Bogdan Laban lapunknak elmondta: párttársaival nagyon elégedettek és boldogok, hiszen ez a választás arról tanúskodik, hogy ők képezik a harmadik legjelentősebb politikai erőt a városban. – Tény, hogy megerősödtünk és a tagjaink száma megháromszorozódott az elmúlt időszakban. Ma este ül össze a párt bizottsága, s minden képviselőnkkel külön tárgyalunk, mivel úgy véljük, hogy a polgárok érdekét szem előtt tartva nem pártot, hanem embereket választunk majd akkor, amikor a koalíción gondolkodunk – nyilatkozta tegnap lapunknak Laban.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szabadkai szervezete elégedett a hétvégi választások eredményeivel. Mint arra Veljko Vojnić, a liga városi szervezetének elnöke rámutatott, nagyobb volt a polgárok részvételi aránya a választásokon. Az ő adataik szerint megközelítőleg 33 ezer polgár járult az urnák elé, s a legtöbben a Vajdasági Magyar Szövetségnek szavaztak bizalmat.

Veljko Vojnić elmondta: a helyi közösségi választásokon pártjuk 26 listával indult.

– A polgároktól 20 százalékkal nagyobb támogatást kaptunk, mint négy évvel ezelőtt. Nem hivatalos adatok szerint a mandátumok 10 százalékát szereztük meg, vagyis az összesen 485 közgyűlési helyből 48-at – emelte ki a városi szervezet elnöke. – A választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség szerepelt a legjobban, ők a szavazatok 25 százalékát gyűjtötték be, a Demokrata Párt 20 százalékot, a Szerbiai Demokrata Párt pedig 13 százalékot kapott. A negyedik helyen a VSZL szerepel, a többi párt vagy polgári csoportosulás ettől jóval kevesebb szavazatot kapott – mondta.

A VSZL öt helyi közösségben vesz részt a vezetőség munkájában, mégpedig Kisbajmokban, Kisboszniában, Mérgesen, Györgyénben és Csantavéren. Csantavéren a DP-vel léptek koalícióra, így nagy valószínűséggel együtt irányítják majd e helyi közösséget. A VSZL további 10 helyi közösségben tárgyal arról, hogy részt vállaljon a helyi közösség vezetésében.

Magyar Szó

Szerző: