You are here

Nemzeti elkötelezettség

56-os megemlékezés Vajdaságban
 
Vajdaságban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának központi megemlékezésére Szabadkán volt. Nemzeti ünnepünk alkalmából először Palicson, a Nagyparkban, az 56-os emlékműnél helyezték el az emlékezés koszorúit, majd Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központ Kosztolányi Dezső termében folytatódott az ünnepi műsor.
Október 23-a egy jelkép, a nemzeti szabadság szimbóluma, a többi között ezért kiáltották ki Magyarországon 1989-ben ezen a napon a köztársaságot, és ezért határozott úgy a Magyar Országgyűlés 1991-ben, hogy e nap hivatalos nemzeti ünnepnapunk legyen. Az ünnepségen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondott ünnepi köszöntőt.
- 1956 történései a nemzeti egységről, a fiatalok példamutató elindulásáról, arról, hogy egy egész nemzet követte őket, az áldozatvállalásról, a bátorságról, a szellem szabadságáról, a kiútkeresésről, reményről, és elszántságról szóltak… A magyar történelem fontos pillanatait az emeli ki, hogy a nemzethez tartozás kiszélesedik, kiteljesül, nemzeti elkötelezettségben csúcsosodik ki. A nemzethez tartozás és a nemzeti elkötelezettség két különböző fogalom. Az első egy passzív, verbális kinyilatkozás,önmagunk vállalása - ez is nagyon fontos. A nemzeti elkötelezettség ennél több: aktív, és szerepvállaló, feltételezi a nemzethez tartozás vállalását, cselekedettel alátámasztott érdekképviselet, tevőlegességet, áldozatvállalást, kockáztatási bátorságot. 1956 hősei nemcsak magyarok voltak, hanem nemzeti elkötelezettekként értékrendet képviseltek.
- Minden nemzeti ünnep lehetőség arra, hogy az azt fémjelző esemény példaként kerüljön elénk, és abból erőt merítsünk… Egy évvel korábban – a választói névjegyzék létrehozására és a nemzeti tanácsi választásokon való sikeres szereplésre készülve - a szabadság bátorsága felől közelítettem meg 1956. október 23-át. Visszagondolva is felemelő érzés az, hogy milyen sokan vállaltuk a nemzethez tartozást. Azonban tudjuk, hogy a feliratkozott közel 140 ezer emberből nem mindenki nemzetileg elkötelezett, de valamennyien a magyar nemzethez tartozónak vallja magát… Mindennapjainkban látjuk azt, hogy
mennyien vannak még azok, akik a nemzeti elkötelezettséget avas 19. századbéli viselkedési formaként élik meg,
szégyellik.
- A célok megvalósítása áldozatokkal, fájdalmakkal, tragédiákkal járó folyamat. 56 is ilyen. Azonban elmondhatjuk: a közvetlen célok megvalósultak, de az általánosan megfogalmazott célok ma is érvényesek. Az áldozatvállas, a fájdalom és a szomorúság, de a felemelő büszkeséggel eltöltő erő is a nemzeti együvé tartozás habarcsa. Legyen nemzeti ünnepünk egymáshoz közelebb vivő, lélekemelő – mondta Pásztor István.
Az ünnepi köszöntő után a Magyar Passió című darabot mutatták be. A Népkör és a Népszínház közös „alkalmi” társulata, és a RÉS Civil Szervezet, egy 56-os emlékműsorral lépett fel, a darabot Nemes Nagy Anita rendezte.
Vajdaság Ma

Szerző: