You are here

„Patyomkin-falu”

Maglai: A köztisztasági közvállalatnak negyvenmillió dináros tartozása van, de a többi közvállalatban sem jobb a helyzet

Kétségbeejtőnek és elkeserítőnek nevezte a városban uralkodó helyzetet Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnöke a tegnapi sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: csődbement a kenyérgyár, olyan beruházásokba fognak bele, amelyekre nincs anyagi fedezet, a pártok pedig erkölcstelen lépéseket tesznek a kampány idején.

– Csődbe ment a Fidelinka péksége, további háromszáz ember marad munka nélkül, és nem tudni, hogy hányukat hívják vissza dolgozni. Tudomásunk szerint ketten is érdeklődnek a vállalat megvásárlása iránt, az egyik az MK Komerc, a másik pedig a Victoria Group. Mindannyian tudjuk, hogy ezek a vállalatok melyik pártokhoz állnak igen közel. Több tíz millió eurót loptak ki az országból, és ezért senki sem fog felelni, hiszen senki sem tett semmit, hogy mindezt megakadályozza – mondta Maglai, aki szerint a szabadkai költségvetés katasztrofális állapotban van, és erről senki sem hajlandó beszélni.

– Csak nő az adósság a közvállalatokban. A Köztisztasági és Parkosítási Közvállalatban például negyvenmillió dináros tartozásról tudunk, még a számlákat sem fizetik, de máshol sem jobb a helyzet. Igazi Patyomkin-falu lett Szabadka: első pillantásra úgy tűnik, fejlődünk, minden rendben van, de ha egy kicsit megkaparjuk a felszínt, rábukkanunk, hogy milyen szörnyű a helyzet – mondta Maglai.

Véleménye szerint az utak aszfaltozásába is úgy kezdett bele a város, hogy nem volt rá fedezete. A Majsai út és a Partizánbázisok utcák összekötéséhez – Maglai szerint – a kivitelezőnek nincs pénze, így nem tudja elkezdeni a munkálatokat, a hitelt, amelyhez folyamodott, ugyanis nem ítélte meg neki a bank. Az pedig, hogy lesz-e rá pénz valamelyik nagyberuházási alapból, kérdéses.

– Ennek a városnak a költségvetésében legfeljebb öt utca aszfaltozásához van pénz. Ide jutottunk. Sajnálom, hogy minderről egy sajtótájékoztatón kell beszámolnom, mert beszámolókat képviselőként nem kapunk a polgármestertől – mondta az elnök.

Maglai szerint erkölcstelen, amit a Demokrata Párt művel, mint mondta, a közkórház orvosait és felszerelését hurcolják ki a terekre, és a DP zászlaja alatt mérik a polgárok vérnyomását.

– Azt kellene lehetővé tenni, hogy a polgárok normális körülmények között, anélkül, hogy kapcsolataikat bevessék, eljussanak a szükséges vizsgálatokra. Miért nem a kórházban szerveznek ilyen akciókat? A kórháznak a Demokrata Párt vagy pedig a város, az állam az alapítója? – tette fel a kérdést Maglai, aki elmondta: nem érti, mi alapján használnak fel állami intézményeket kampánycélokra. Véleménye szerint ez minden erkölcsi normát áthág.

Magyar Szó

Szerző: