You are here

Semmit sem tettek a Fidelinka csődjének meggátolásáért

 Maglai Jenőnek, a VMSZ szabadkai szervezete elnökének sajtótájékoztatója
Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke, mai sajtótájékoztatója felháborítónak tartotta a Fidelinka Rt. körül kialakult helyzetet, mint mondta a kereskedelmi bíróság a nap folyamán adja ki a végzést, miszerint a vállalat bankrotált. ,,Ezzel a végzéssel, a Fidelinka kenyérgyár, mint vállalat, teljesen tönkrement’’ — emelte ki Maglai. A VMSZ szerint a szabadkai önkormányzat igyekszik jó benyomást kelteni, úgy tesz mintha minden a legnagyobb rendben volna, ám a valóság teljesen más. Például már két évvel ezelőtt lehetett tudni, hogy a naponta 45 ezer veknit gyártó pékség nagy bajban van, ennek ellenére az önkormányzat, az illetékes állami szervek semmit sem tettek a probléma megoldásáért. Maglai szerint már akkor egyértelmű volt, hogy mely érdekcsoportoknak fáj a foguk a vállaltra, és az is világos volt, hogy egyesek több tíz millió eurót lopnak ki a vállalat kasszájából. A kenyérgyár néhány hónappal ezelőtt 300 munkásától vált meg, és hamarosan még 300 ember kerülhet az utcára.

,,Potemkin-falvakat építenek Szabadkán, költségvetési fedezet nélkül nagyszabású építkezéseket tervez az önkormányzat’’ — mondja Maglai, szerinte a szabadkai hatalmi koalíció a potenciális kivitelezőket adóságba hajszolja bele. Mindemellett a közvállalatok is egyre nagyobb tartozásokat halmoznak fel, hiszen nem fizetik a kommunális illetékeket. Mindez annak a következménye, hogy a városi költségvetés katasztrofális szinten valósul meg. Ha a dolgok továbbra is ebben az irányban haladnak, akkor előbb, vagy utóbb az önkormányzat is csődöt jelenthet.

Hamarosan helyi közösségi választások lesznek. A VMSZ számára felháborító, hogy a Demokrata Párt a közintézményeket politikai érdekeinek megfelelően használja fel a kampányban. Például a legutóbb a szabadkai Közkórház orvosai, nővérei, a város főterén, a DS zászlaja alatt vércukrot és vérnyomást mértek. ,,Vajon a szabadkai Közkórház állami tulajdonban van, vagy netalán a Demokrata Párt tulajdonában?’’ — tette fel a kérdést Maglai. A VMSZ számára a közvagyonnal való ilyenfajta visszaélés elfogadhatatlan, az effajta cselekedetek messze elmaradnak az európai normáktól.

Vajdaság Ma

Szerző: