You are here

Politikai és szakmai együttműködés

VMSZ–FIDESZ

Tegnap Belgrádba látogatott Lázár János , a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, és Slavica Đukić-Dejanovićtyal, a Szerbiai Képviselőház elnökével, a szerb parlament több frakcióvezetőjével, valamint a Külügyminisztérium képviselőivel találkozott.

Lázár János először a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőivel beszélgetett majdnem egy órán át. Pásztor Bálint, a VMSZ képviselője elmondta lapunknak, hogy a találkozó során szó esett Szerbia és Magyarország együttműködéséről, a vajdasági magyarság helyzetéről, illetve a közösség számára fontos jogszabályokról, a vajdasági autonómia mihamarabbi kiteljesedése érdekében folytatott igyekezetről, a magyarországi alkotmányozás folyamatáról, a kettős állampolgárságról, illetve a határon túli magyarok szavazati jogáról és a VMSZ–Fidesz parlamenti frakciói közötti majdani szakmai, valamint politikai együttműködéséről.

– A kettős állampolgársággal kapcsolatban elhangzott, hogy a határon túli magyar szervezetek képviselőit is bevonják majd ennek a kérdésnek a megoldásába. Ebben a pillanatban konkrétumokról még nem számolhatunk be. A VMSZ és a Fidesz frakciói közötti szakmai és politikai együttműködést elsősorban szakmai anyagok és képzések segítenék megvalósulni, de a részletekről még egyeztetni kell. Nagyon fontos, hogy a pártjaink közötti kitűnő kapcsolat most a parlamenti képviselők együttműködésével bővült ki. Ez azért lényeges, mert Magyarország mégiscsak egy európai uniós tagállam, és sok mindenben segíthetik a munkánkat. Példának okáért szóba került, hogy a szociális kérdésekkel foglalkozó Kovács Elvira és a mezőgazdasági kérdésekért felelős Fremond Árpád is szakmai segítséget kap majd a Fidesz frakciójától – magyarázta Pásztor.

A VMSZ képviselője a folytatásban emlékeztetett arra, hogy szemben a szerbiai parlamenttel, ahol a képviselőknek nincsenek szakmai tanácsadói, Magyarországon és a többi uniós országban ez másképpen működik. Ezért előny származhat a két párt frakciója közötti együttműködésből – véli Pásztor.

Szerző: