You are here

Jönnek az olaszok!

 

Beruházásban érdekelt üzletemberek jártak Temerinben

Milánó és Torino környékéről olasz gazdasági küldöttség járt tegnap Temerinben. Az üzletemberek elsősorban a fém-, műanyag- és hulladékfeldolgozásban, valamint a bútoriparban érdekeltek. Ebből adódóan potenciális befektetési lehetőségeket keresnek Vajdaságban.

Temerin azon vajdasági kis községek közé tartozik, melyeket eddig többnyire elkerültek a külföldi befektetők. Bár az önkormányzatnak nem sok beleszólása van a gazdasági élet folyamataiba, most úgy tűnik szerephez jutott.

Az olasz üzletemberek csoportját elkísérte Pásztor István tartományi gazdasági titkár ésMiroslav Vasin munkaügyi és foglalkoztatási titkár is.

A látogatás kapcsán Pásztor István az önkormányzatban tett fogadáson az olasz üzletembereknek elmondta, hogy a vajdasági kormány részéről milyen infrastrukturális, szervezésbeli és anyagi támogatásra lehet számítani. A kormány fontosnak tartja, hogy a potenciális partnerek úgy menjenek el Vajdaságból, hogy visszajöjjenek, és munkahelyeket nyissanak.

Újságírói kérdésre válaszolva a gazdasági titkár elmondta, hogy az olasz befektetők azoknak a csoportjába tartoznak, amelyek a legaktívabbak voltak az elmúlt nyolc-tíz évben Vajdaságban és Szerbiában. De nemcsak nálunk voltak aktívak, hanem az egész térségben, különösen pedig Romániában. Vajdaságnak nagyon jó kapcsolatai vannak különböző olaszországi régiókkal, aminek eredményeként jött létre a temerini látogatás is, amelyen több mint tíz üzletember, illetve cég jelent meg.

A tartományi kormány elsősorban logisztikai segítségnyújtással és munkahelyenkénti 1300 eurós juttatással tudja támogatni a beruházókat. Ezen túl a Fejlesztési Bankon, a Garancia Alapon és a Fejlesztési Alapon keresztül, valamint más lehetőségek igénybevételével hosszabb távon is tudják segíteni a beruházás iránt érdeklődőket.

Miroslav Vasin elmondta, hogy a Fejlesztési Bank rendelkezik olyan jelzálog alatt levő ingatlanokkal, melyek a sikertelen magánosításból származnak. Ezeket kedvező feltételekkel mind fel tudják kínálni a hazai és külföldi beruházóknak. Az olaszok máris átvettek néhány textilgyárat és jó kilátások vannak arra, hogy a Romániából üzemeket telepítsenek át Vajdaságba. De más iparágak iránt is van érdeklődés.

Gusztony András a látogatás kapcsán elmondta, hogy a kapcsolat két hónapos múltra tekint vissza. Eredményeként olasz–ausztrál befektetők máris megvették a Teletechnika temerini telephelyét, ahol olyan műanyagot kívánnak feldolgozni, amit az építőiparban tudnak felhasználni. Az adásvételi szerződést már hitelesítették a bíróságon és pár hónapon belül be is indul a termelés, kezdetben mintegy húsz munkással, de egy új csarnokot is kívánnak létesíteni, amikor már ötven munkást alkalmazhatnak. A polgármester fontosnak tartja, hogy az első vállalkozás sikeres legyen, és hogy Temerin kihasználja a tartomány nyújtotta kedvezményeket.

A tegnapi nap folyamán az olasz üzletemberek megtekintettek több üzemet és érdeklődtek a beruházási lehetőségek iránt.

Magyar Szó

Szerző: