You are here

Közbiztonság, közvagyon

 

PÁSZTOR– TADIĆ- TALÁLKOZÓ

A kormányátalakításról szóló indítványt a Vajdasági Magyar Szövetség megszavazta, ugyanis ez a lépés lehetőség Szerbia számára, hogy az európai uniós csatlakozáshoz közelebb jusson – emelte kiPásztor István, a VMSZ elnöke a héten Boris Tadić államelnökkel folytatott megbeszélésről tartott beszámolójában.

– Többek között személyesen is elmondtam az elnök úrnak, hogy a kormányátalakítással kapcsolatban voltak fenntartásaink, de ezt félretéve megszavaztuk az indítványt, mert mindenkinek érdeke, hogy azt a lehetőséget, ami most úgy tűnik, újra karnyújtásnyira van, nevezetesen, hogy Szerbia októberben elnyerje az uniós tagjelölti státust, nem lehet eljátszani – mondta Pásztor István. Hozzátette, ez a kiállás fogja jellemezni a VMSZ politizálását – Mi ennek az esélynek a megragadását szeretnék elősegíteni. Támogatjuk azokat, akik fontos feladatokat látnak el a törvényhozásban, illetve a Hága által körözött személyek kézre kerítése terén – mondta.

A tárgyalás során szó esett a közvagyonról is. A VMSZ fontosnak tartja, hogy Vajdaság és az önkormányzatok visszakapják a közvagyon őket megillető részét, amiből gazdálkodni tudnak és amiből életszerű helyi politikát lehet folytatni.

– Ugyanez vonatkozik a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvényre is. Kértem, amilyen gyorsan lehet, kerüljön napirendre, mert azt gondoljuk, meg kell, hogy történjen a társadalmi igazságtétel, másrészt pedig a jelölt státusnak ez az egyik alapfeltétele – mutatott rá Pásztor.

Szó esett a közbiztonság kérdéséről is. A VMSZ vezetője támogatást kért Tadićtól, hogy a rendőrség fokozott mozgósításával és a vonatkozó törvény módosításával javuljon a közbiztonság. Pásztor kiemelte, az, hogy egyesek megélhetési jelleggel foglalkoznak lopással, rablással, fosztogatással, ami nem lehet elfogadható állapot.

– Annak ellenére, hogy nem az ő hatáskörébe tartozik, kértük támogassa az Európa kollégium létrejöttét, amelynek a fölépülte, ősszel való beüzemelése a közösségi előrelépésünknek egyik nagyon fontos eleme – mondta a VMSZ elnöke, majd reményét fejtette ki, hogy ezúttal tárgyaltak utoljára a körzethatárokról. Mint mondta, reméli, hogy legközelebb már csak a megállapodás megerősítése miatt kerül majd szóba e kérdés.

Magyar Szó

Szerző: