You are here

Kísérlet az elveszett biztonságérzet visszaállítására

 

A VMSZ a vagyoni és a személyi biztonság megvédése érdekében sem javasolja az önrendelkezést

A Vajdasági Magyar Szövetség a büntető törvénykönyv rendelkezéseinek módosítását javasolta a Szerbiai Képviselőházban, derül ki a párt elnökének aláírásával ellátott tegnapi közleményből. A VMSZ az egyre elszaporodó és felháborító méreteket öltő betörések, lopások miatt látta szükségesnek megtenni a kezdeményezést.

„Az alacsony értékű lopás 15 ezer dináros összeghatárának jelentős csökkentése céljából indítványoztuk a módosítást. Javasoljuk továbbá, hogy a magánterület megsértésével elkövetett lopást minden esetben szabadságvesztéssel büntesse a törvény” – olvasható a közleményben.

A VMSZ értetlenül áll az elszaporodó betörésekkel, lopásokkal szembeni erélytelen állami fellépés előtt. Az egyre aggasztóbb közbiztonsági helyzet kapcsán a párt levélben fordult Ivica Dačićbelügyminiszterhez és Snežana Malović igazságügyi miniszterhez. A polgárok biztonságérzetének visszaállítása érdekében a VMSZ elengedhetetlennek tartja, hogy a rendőrség nagyságrendekkel hatékonyabban lépjen fel az elkövetők felderítése és a bűncselekmények megelőzése érdekében.

A Vajdasági Magyar Szövetség a hatalmi koalíció pártjai közül eddig egyikkel sem egyeztetett a büntető törvénykönyv módosításáról – nyilatkozta lapunknak Pásztor István pártelnök.

– Nekem úgy tűnik, hogy a lopások, betörések elszaporodásával kapcsolatban másnak jóformán még információi sincsenek. Vagy azért, mert máshol ez nem probléma, vagy mert máshol nem foglalkoznak ezzel olyan mértékben, mint mi. Az lenne a leghatékonyabb, ha ezt az ügyet nem a VMSZ-nek kellene egyedül végigvinnie, hanem az igazságügyi és belügyminiszterek saját határkörükön belül beterjesztenék ezeknek a törvényeknek a módosítását. Pártunk többek között a parlament igazságügyi bizottságának legutóbbi ülésén tette meg a szóbeli kezdeményezést a büntető törvénykönyv módosítására – részletezte Pásztor.

Kérdésünkre, hogy mekkora esélyt lát a szóban forgó rendelkezések módosítására, a VMSZ elnöke optimista hangnemben válaszolt, és közölte, hogy tragikus lenne, ha ez mégsem történne meg. Ha nem sikerülne a részletezett rendelkezések módosítása, akkor a kis értékű lopást jóformán megélhetési szándékkal végző személyek törvényes biztatást kapnának – szögezte le Pásztor. Hozzátette: ez az egész társadalom számára gondot jelentene.

A pártelnök nem állnak rendelkezésére statisztikai adatok arról, hogy hol, mennyire harapózott el a betörések, lopások száma, közölte azonban, hogy a jelenség szinte mindenhol fokozódott az utóbbi időben.

Tegnapi közleményében a VMSZ arra kéri a lakosságot, hogy ne vegyen részt olyan törvényes alapot nélkülöző kezdeményezésekben, amelyek az állam bűnüldözési vagy igazságszolgáltatási feladatait szándékoznak helyettesíteni. Egyszerűbben mondva: a párt nem javasolja az önszervezkedést a vagyoni és személyi biztonság megvédése érdekében. Pásztor a következőképpen indokolta a kérést:

– Úgy véljük, az államnak azért fizetünk adót, hogy ennek fejében biztosítsa vagyoni és személyi biztonságunkat. Az állam ezen feladatának az átvétele, az önrendelkezés csak egy lépésre van az öntörvénykezéstől, az pedig a korábbi tapasztalatok alapján gyakran rosszul végződik.

Magyar Szó

Szerző: