You are here

Bácskossuthfalva – a vajdasági megemlékezések szimbóluma

 

Az idén is Bácskossuthfalván zajlott le az 1848/49-es magyar szabadságharcra és forradalomra való központi megemlékezés.

Az ünnepségen hagyományosan jelen volt a vajdasági magyar politikai elit, az anyaországot pedigNémeth Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára képviselete.

A nagyszámú egybegyűlt előtt Németh Zsolt arról szólt, a megemlékezés kiváló alkalom, hogy hitet tegyünk az egymás és a szabadság iránti elkötelezettségünkről. Az államtitkár kettős ünnepnek nevezte március 15-ét.

– Egyrészt hőseinkre emlékezünk, akik 1848-ban vérüket ontották a szabadságért, másodsorban ünnep a mai nap, mert nemzetünk határon átívelő egyesítésének lehetünk szemtanúi – mondta, majd hozzáfűzte: – A magyar nemzet újra egyesülni látszik, nem valaki ellenében, nem valakinek a kárára, hanem önmagunk javára.

Az államtitkáron kívül Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt a megemlékezés másik szónoka. Pásztor nem tépte szét előre megírt beszédét, mint annak idején id. George Bush tette Budapesten, hanem zsebében hagyta, mert az „érzelmi vulkánok, érzelmi kitörések”, amelyeknek részese volt, felülírták azt.A VMSZ elnöke szerint büszkeség egy olyan közösség tagjának lenni, amely több mint 30 helyen szervezte meg a március 15-ei ünnepséget. Pásztor a délvidéki megemlékezések szimbólumának nevezte a bácskossuthfalvit, és a helyiek szerepéről is elismerően szólt.

– A kilencvenes években, amikor nagyon nehéz sorunk volt, mindannyiunk számára rengeteget jelentett, hogy KissAntal esperes úrral az élen a bácskossuthfalviak életben tartották ezt a megemlékezést – mondta.

A bácskossuthfalvi ünnepségnek az idén is része volt az ökumenikus istentisztelet a református templomban, az ünnepi műsorban pedig fellépett az Ifjúsági Fúvószenekar, az Ady Endre Művelődési Egyesület citerazenekara és dalárdája, valamint Nemes Bence szavaló. A Kossuth-szobor hagyományos megkoszorúzását megelőzően Dávid Boglárka énekelte el a Kell még egy szó kezdetű dalt, a megemlékezés házigazdája pedig Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke volt.

Magyar Szó

Szerző: