You are here

Eskütétel Szabadkán

 

Pásztor István: a kedvezményes honosítással a délvidéki magyarság több generáción átnyúló reménykedése vált valóra

A magyar állampolgársági törvény egyszerűsített honosítási eljárás folyamatában megrendezett első eskütételre került sor ma Szabadkán, a magyar főkonzulátuson. Összesen 30 délvidéki közéleti személyiség, politikus, művész, egyházfő tette le ünnepélyes keretek között az esküt, az ünnepségen Németh Zsolt a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta a magyar nemzet egységes.

— Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy van egy olyan közös magyar identitás, amit mindenhol, a világ bármely sarkán élő magyar oszt, ez a közös magyar identitás az, ami különféle formákban jelenik meg egy-egy közösségben, egy-egy emberben. A magyar nemzet egységes, de különféle államok kerete között él, a magyar nemzetnek, és a magyar államnak a határai nem esnek egybe. Ebből nagyon sok probléma fakadt az elmúlt évtizedek során — emelte ki Németh, majd hozzátette, hogy a magyar nemzetpolitikának arról kell szólnia, hogy a fent említett problémákra válaszokat találjon. Szerinte két fontos válasz született: az egyik az autonómia kérdése, a másik pedig a határokat átívelő nemzetegyesítés. Az államtitkár hozzátette: mindkét válasz a vajdasági innováció.

— Azzal, hogy a kettős állampolgárságot elfogadta a magyar Országgyűlés immáron jogilag is létrejöhet a külhoni magyar ember és a magyar állam között az a kapcsolat, ami kifejezi az egységes magyar nemzetet. A magyar nemzet az állampolgársága által megerősödhet, kiteljesedhet, és gyarapodhat — fogalmazott az államtitkár. Elmondta: kiugróan sokan kérték a kedvezményes honosítást, vagyis délvidéki magyarság nagyon jó lelki állapotban van, mert ez a közösség fontosnak tartja a kettős állampolgárság jelentőségét. Ami ma történ Magyarország szabadkai főkonzulátusán az egyfajta megpecsételése annak a hűségnek, ami az elmúlt években, évtizedekben jellemezte az állampolgári esküt elsőként letevőket.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki egyike volt az állampolgári esküt elsőként letevőknek, hangsúlyozta: a kedvezményes honosítással a délvidéki magyarság több generáción átnyúló reménykedése vált valóra.

Vajdaság Ma

Szerző: