You are here

Autonómiát a többségi nemzettel együttműködve

 

Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács - közmeghallgatás az EP-ben

Az adott ország határain belül, a többségi nemzettel együttműködve akarnak autonómiát, vagyis korlátozott önrendelkezést kivívni a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanácshoz (KMAT) tartozó magyar szervezetek - hangsúlyozta Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke kedden Brüsszelben.

A KMAT kihelyezett ülést, valamint közmeghallgatást tartott az EP székházában, ahol az autonómia iránt elkötelezett szervezet vezetői ismertették törekvéseik eddigi eredményeit, saját magyar közösségük jelenlegi helyzetét.

Tőkés László hangsúlyozta, hogy minden egyes magyar közösségnek a saját helyzetének leginkább megfelelő autonómiaformát kell megtalálnia.

A találkozón Répás Zsuzsanna, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője elmondta: a budapesti kormánynak a határon túli magyarok körében partnerekre van szüksége a nemzetpolitikához a hosszú távú megoldás megtalálása érdekében. A tartós megoldás legjobb formája az autonómia lehet - állapította meg.

Gál Kinga, az EP kisebbségi munkacsoportjának fideszes elnöke azt emelte ki: mindent meg kell tenni azért, hogy a nyugat-európaiak számára alig érthető magyar ügyet napirenden tartsák.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke arról számolt be, hogy a Vajdaságban a 2009-ben meghozott szerb törvény lehetővé teszi az autonómiához kapcsolódó jogok gyakorlását, főként kulturális, oktatási, nyelvhasználati területen. A törvény 'nem álmaink netovábbja', de jelentős előrelépést jelent - mondta.

Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke elmondta, hogy Szlovákiában az EU-csatlakozás után a kisebbségi jogok bővítése gyakorlatilag 'befagyott'.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a regionális parlament, regionális kormányzat megteremtését eredményező székelyföldi területi autonómia érdekében folytatott küzdelmükről beszélt a közmeghallgatáson. Felhívta a figyelmet arra, hogy maga a román alkotmány is lehetővé teszi az önszabályozás alapján álló közhatalmi testületek létrehozását.

Vajdaság Ma

Szerző: