You are here

Még az idén megkezdődik a geotermikus kút fúrása

 

Az óbecsei község 229,5 millió dinárt kap a Tartományi Nagyberuházási Alaptól különböző fejlesztésekre

Most már papírja is van az óbecsei önkormányzatnak arról, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap 229,5 millió dinárt biztosít különféle fejlesztések megvalósítására.

Ha a fenti összeg mellé hozzászámítjuk a Péterréve és Óbecse közti regionális útra biztosított köztársasági eszközöket is, akkor mintegy 3 millió eurós támogatásról beszélünk.

– Óbecse valamikor igen fejlett községnek számított, mára már a közepesen fejlettek és fejletlenek határát súrolja. A tartomány kiemelt fontosságúnak tartja a községek támogatását: három és fél év alatt több mint 66 milliárd dinárt hagytunk jóvá különféle fejlesztésekre, ebből eddig több mint 45 milliárd valósult meg. A lendületünket a nem túl biztató gazdasági helyzet sem törte meg, és jövőre még több forrást szeretnénk beruházásokra fordítani a tartományban. Az ipari övezetek fejlesztésével, az úthálózat kiépítésével és infrastrukturális projektekkel nemcsak a lakosság életminőségét kívánjuk jobbá tenni, hanem a befektetőknek is vonzóvá szeretnénk tenni a vajdasági településeket – fűzte hozzá Momčilo Milović, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója.

A Tartományi Nagyberuházási Alap júliusban 229,5 millió dinárt ítélt meg Óbecse községnek, amivel több kiemelt jelentőségű projekt indulhat el a közeljövőben vagy kaphat új lendületet. Ezek közül is stratégiai jelentőségű a gyógy- és élményfürdő kiépítése, aminek előfeltétele egy geotermikus kút kifúrása, amit még 2008-ban tervezett elvégezni a község – most erre a célra 40 millió dinárt ítélt meg az alap.

52 millió dinárt fog az önkormányzat fordítani a vízellátási problémák enyhítésére:

– Az utóbbi időben Péterrévén nagy erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy enyhítsünk a vízellátási gondokon. Tavaly 16 millió dinárért két kutat kapott a falu, most ezeket összekötjük egymással és a kiépült körgyűrűvel – ezzel Péterréve a vízművek által is kezelhető vízhez fog jutni. Bácsföldváron is lesz még egy új kút, Óbecse pedig két ivóvizes kúttal lesz gazdagabb – mondta elKnézi Péter polgármester.

Újabb utcák kiaszfaltozására is lesz pénz, mégpedig 85 millió dinár, ebből 29 utca kap szilárd burkolatot a községben: elsősorban Péterrévén örülhetnek ennek a lakosok, Bácsföldváron is lesznek munkálatok, Óbecsén pedig az Újfaluban és az Alsóvároson lesz betonozás. 16,9 millió dinár értékben három, már kiaszfaltozott utca burkolatát is fel lehet majd újítani, Óbecsén a Petőfi Sándor utca, Bácsföldváron a Szenttamási út, Péterrévén pedig a Gavrilo Princip utca újul meg. Két óbecsei iskola sportpályájának és udvarának a rendezésére is sor kerülhet majd, a Petőfi Sándor Általános Iskola 1,6 millió, a Samu Mihály Általános Iskola 1,4 millió dinárt kap erre a célra. Pénzhiány miatt az iskolakezdésre nem sikerült befejezni a dreai Kézen foglak iskolát, erre most 7,6 millió dinár jutott.A péterrévei kultúrotthon tetőszerkezetének a felújítása elérkezett a 2. szakaszához, 1,9 millió dinár költhető a cserére, de a falu közvilágításának a felújítása is elkezdődhet, amire 2,9 millió dinárt lehet majd fordítani.

2008-ban ítélt meg az alap 10 millió dinárt az óbecsei Than fivérek szülőházának a felújítására, de a tartomány által kiírt közbeszerzési eljárás csúszása miatt ennek a projektnek a végrehajtása csak most kezdődhet el. A kivitelező várhatóan a jövő héten kezdi meg a munkálatokat. A Than-emlékházra a község további 20 millió dinárt kapott – a polgármester reményei szerint ebből az összegből az egész beruházási ciklust be lehet majd fejezni.

A beruházások megvalósulásának az ütemezéséről szólva Knézi Péter elmondta: a közbeszerzések kiírásától függően az idén várhatóan a geotermikus kút fúrását tudják megkezdeni, valamint az új utak kiaszfaltozását szeretnék még az idén elvégezni.

A polgármester egyéb, közérdeklődésre számot tartó projektről is beszámolt: hétfőn megkezdődött a Péterréve és Óbecse közti út rekonstrukciója, a 3 kilométeres szakasszal október közepén készül el a kivitelező, és a munkálatokat remélhetőleg tavasszal befejezik. A kishegyesi út 2,9 km-es, betonburkolat nélküli szakaszára is már megvan a kivitelező, így a napokban elkezdődhetnek a 19 millió dinár értékű munkálatok, amelyeket az állami földek bérbeadásából befolyó összegből tervez kifizetni a község. Ehhez azonban az is kell, hogy a PIK Bečej mezőgazdasági kombinát törlessze több mint 80 millió dináros tartozását az önkormányzat felé.

A nagyberuházási alap még 2008-ban ítélt meg 30 millió dinárt az óbecsei vízvezeték-hálózat felújítására, a projekt második fázisának kivitelezése 15 millió dinár értékben a napokban kezdődött el, és a Hajduk Veljko, a Dózsa György, a Pece Ferenc és a Čarnojević utcákat érinti. Az ipari zóna 124-es blokkjában rövidesen kiépül 4 trafóállomás is, ezzel pedig további 26 hektárt lehet beruházásokra biztosítani.

A polgármester arról is beszámolt: szeptembertől 530 diák kap utazási támogatást az önkormányzattól, 409 diáknak 30, 116 tanulónak pedig 40 százalékos térítést biztosítanak, míg 5 diák 3 kísérővel 100 százalékos támogatásban részesül.

Magyar Szó

Szerző: