You are here

„Megtisztelő lehetőség”

Pék Zoltán: A köztársasági költségvetésből a Vajdaságot megillető hét százalék megvalósulásáért küzdenék
A Vajdasági Magyar Szövetség vezető tisztségviselői több alkalommal kijelentették, hogy a párt utóbbi négyéves munkájának függvényében valós az elvárás, hogy a május 6-i köztársasági parlamenti választások után az eddigi négy képviselő mellett még egy vagy kettő személy bekerülhet a párt színeiben a Szerbiai Képviselőházba. A választásokról ezúttal Pék Zoltánnal, Zenta volt polgármesterével, a VMSZ köztársasági listájának ötödik jelöltjével beszélgettünk.

Miért szeretne bekerülni a köztársasági képviselőházba?

– Elsősorban azért, mert a Tisza mentének eddig nem volt képviselője a parlamentben. Ezért is volt az, hogy amikor felajánlották számomra ezt a lehetőséget, örömmel fogadtam el. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy esélyt adtak számomra, illetve az is megtisztelő, hogy a VMSZ köztársasági listájának ötödik helyére kerülhettem. Úgy érzem, hogy az ötödik helyről nagy esélyekkel kerülhetek be a parlamentbe. Ha ez megtörténik, akkor a VMSZ-nek még önálló frakciója is lehetne a parlamentben, ez pedig nagyon fontos lenne.

Köztársasági parlamenti képviselőként Ön milyen témákban lenne aktív?

– Gyakorló közgazdász és pénzügyes vagyok, éppen ezért választottak engem a Tisza mentéről. Főleg a gazdaság és a pénzügy területén lennék aktív.

Ha a szerbiai gazdaságot és pénzügyet vesszük górcső alá, Ön szerint melyek azok a területek, amelyeket illetően sürgősen lépéseket kellene megtenni egy kedvezőbb helyzet megteremtésének érdekében?

– Mindenekelőtt a köztársasági költségvetésből a Vajdaságot megillető úgynevezett hét százalék gyakorlati megvalósulásáért küzdenék. Úgy érzem, hogy ennek kell lennie az egyik legfontosabb feladatunknak.

Zenta községet és a Tisza mentét illetően miért küzdene, melyek a legégetőbb problémák?

– Legelőször is a zentai alapfokú bíróság visszaállításáért. A zentai községi képviselő-testület, amelynek én is tagja vagyok, nagyjából két hónappal ezelőtt kérte fel a VMSZ mostani köztársasági parlamenti képviselőit, hogy indítványozzanak törvénymódosítást a bírósági egység visszaállításának érdekében. A zentai alapfokú bíróság hosszú ideig létezett. Ha bekerülnék a parlamentbe, akkor ennek az indítványnak a megvalósítását ragadnám magamhoz. Ez beleillik a VMSZ programjába, illetve már bele is van foglalva. Ami a gazdaságot és a pénzügyeket illeti, egy parlamenti képviselő előtt sokkal könnyebben megnyílnak az ajtók, mint egy bármelyik másik funkciót betöltő személy előtt. Ha a polgárok felhatalmaznak, akkor a helyi problémák megoldásáért magasabb szinten harcolhatnék.

Polgármesterként már belekóstolt a politikai szerepvállalásba. Mennyire lenne más a köztársasági képviselői szerepkör?

– Teljesen más lenne. Köztársasági parlamenti képviselőként a nagy politika színterére léphetnék, ahol másként kell szerepelni, mint községi szinten. A köztársasági parlamentben sokkal többet segíthetnék Zentának és a Tisza mentének, mint polgármesterként.

Hogyan értékeli az Ön leváltása után felálló zentai községi hatalom kétéves munkáját?

– Ha a gyermekláncfű megérik és az ember belefúj virágjába, akkor az szerteszáll. Ez a hasonlat jut eszembe a mostani hatalom kapcsán. Eddig csak kis projektumokat valósítottak meg, de úgy tesznek, mintha valami hatalmasat cselekedtek volna. A négy évvel ezelőtti választások után megalakuló községi vezetés a gazdasági válság kirobbanásának időszakában sokkal többet tett le az asztalra, sokkal több projektumot valósított meg, mint az utolsó két évben hatalmon lévő emberek.

Magyar Szó

Szerző: