Ugrás a tartalomra

Zajlanak a fejlesztések Noszán és Királyhalmán

Határidő előtt, még a jövő héten befejezik a vízvezetékhálózat kiépítését a szabadkai Szegedi út és Nosza között. A Szabadkához tartozó településeken emellett további helyreállítások is történtek.

Festékesdobozok, hígító, barkácskészlet és pemzli hever a királyhalmi helyi közösség padlóján. Utolsó ecsetvonások a bútorzaton, felsöprés és takarítás. Az ajtókat és az ablakokat cserélték ki az épületen. Így nem lesz olyan huzatos többet az épület - mondja Miković Marija. 

szomszédságban élő asszony úgy véli, így az ügyintézés is kényelmesebbé válik. „Melegebb lesz, eddig a tüzelés nem volt megoldva, az ablakok, ajtók jobban zárnak, jobb lesz bent lenni, ha megyünk intézni az ügyes-bajos dolgainkat.”

A nyílászárók cseréje több mint 1,2 millió dinárba került. Azért akad még tennivaló. A következő időszakban a mennyezetet újítanák fel.

Zagorka Panić, városi menedzser, polgármesteri tanácsos, Szabadka: „A következő fázis a tető rendezése lesz, de először el kell készíteni a műszaki projektdokumentációt, hogy eszközöket biztosítsunk a véghezvitelhez, a tető helyreállításához.”

Nagy szükség van a fejlesztésre a faluban és az egész környéken egyaránt - állítja Fodor Erzsébet, mint mondja, fel kéne pezsdíteni az életet a külvárosi településeken. A vízellátással sem elégedett. „A vasúton fölül abszolút, nem is jó a víz, a kutak se jók, elég nagy gond van.”

Az önkormányzat támogatja a kültelepüléseket. Több helyi közösségben is bővítették a vízvezetékrendszert az elmúlt időszakban és új kutakat is fúrnak. Most a noszai környék van soron.

A csaknem másfél kilométer hosszan lefektetett csöveket ellenőrzik a Szegedi út mellett. A beruházás értéke mintegy 14 millió dinár. Ebből 8 millióra a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárságnál pályázott sikeresen a város, az önerő pedig csaknem 6 millió dinár. Egy héten belül véglegesíthetik a munkálatokat, még jóval a határidő előtt.

Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „Azon dolgozunk, hogy lépésenként, fázisonként, projektenként, pályázatonként minden egyes városrészre biztosítsuk az elkövetkező időszakban, hogy ivóvíz legyen, illetve minél több vízvezeték- és csatornahálózatot tudjunk kiépíteni.”

A következő lépés magán a településen, Noszán lesz. A hálózatot építik ki két és fél kilométer hosszan, és több mint 17 millió dinár értékben. A projektek megvalósítása után lehet majd a rendszerre csatlakozni.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen