Ugrás a tartalomra

Vučić: Pásztor Istvánnak és Orbán Viktornak köszönhetően Szerbia és Magyarország kapcsolata történelmi csúcson van

Magyarországban és Szerbiában sok közös van, Pásztor Istvánnak és Orbán Viktornak köszönhetően a két ország kapcsolata történelmi csúcson van - mondta a szerb államfő Budapesten.

Aleksandar Vučić Budapesten többek között a magyar miniszterelnökkel is találkozott. A szerb köztársasági elnök azt nyilatkozta a találkozó előtt, hogy a magyar-szerb kapcsolatokat tovább akarjuk építeni. Úgy fogalmazott, Orbán Viktort Szerbia őszinte barátjának tartja, akivel a két állam közötti kapcsolatokról, a gazdasági együttműködésről, Belgrád uniós útjáról és Koszovóról is egyeztetnek.

Vučić azt mondta, megkéri Magyarországot, hogy segítsen Szerbiának Koszovó kérdésében. Hozzátette, Orbán olyan ember, aki állja a szavát. Kéri, hogy annak ellenére, hogy Magyarország elismerte Koszovó függetlenségét, segítsen a Koszovóval kapcsolatos más kérdésekben.

Vučić rámutatott, Magyarországon nagy a gazdasági növekedés, amelynek köszönhetően Szerbiában is több beruházás valósulhat meg. Szerinte az egyeztetés azért is fontos, mert nagy magyar közösség él Szerbiában és Magyarországon is sok szerb van. A szerb államfő szerint Szerbia és Magyarország között tavaly 1,7 milliárd eurós árucsere-forgalom valósult meg, aminek köszönhetően Magyarország Németország és Olaszország után Szerbia harmadik legfontosabb uniós gazdasági partnere. Ez sokat mond arról, hogy nekünk mennyire fontos Magyarország - tette hozzá Vučić.

A szerb államfő kétnapos látogatásra utazott a magyar fővárosba. Szerdán Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalt, majd pedig Andrej Babiš cseh és Peter Pellegrini szlovák kormányfővel együtt részt vett az Orbán Viktor által a tiszteletükre rendezett vacsorán.

Budapesti látogatása második napján a szerb államfő részt vesz a harmadik demográfiai konferencián, ahol ő is felszólal. Ezenkívül meglátogatja majd a Nikola Tesla szerb oktatási központot, írja a Tanjug.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír