Ugrás a tartalomra

A VMSZ tiltakozik a vajdasági földek kiárusítása miatt

Példátlan a vajdasági földek kiárusítása – véli Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. Ezek után a magyar képviselők azért harcolnak majd a parlamentben, hogy minél később kerüljenek külföldi tulajdonba Európa egyik legjobb termőföldjei, a vajdasági szántók.

„Példátlan, ami történik, hogy árverés, pályázat nélkül külföldiek vajdasági termőföldekhez tudnak jutni” – mondja a politikus.  Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője sem ért egyet a szerb kormány mezőgazdasági politikájával. Szerbiában ugyanis a jelenlegi törvények szerint ilyen módon nem lehetséges termőföldet eladni külföldieknek. Ez azonban mégis megtörtént.

„Mi azt várjuk, hogy napvilágra kerüljenek a pontos információk, hogy pontosan mire készül majd a szerb kormány az Egyesült Arab Emirátusokkal, pontosan mit is tartalmaznak ezek a szerződések, pontosan hogyan is képzelik el az együttműködést.” 

A köztársasági parlamenti képviselő szerint most azért szállnak síkra, hogy minél később kerüljenek a termőföldek külföldi tulajdonba. „Mi nem az ellen vagyunk, a Vajdasági Magyar Szövetségen belül, hogy a külföldiek befektessenek, nem az ellen vagyunk, hogy a külföldiek munkahelyeket teremtsenek, viszont azt, hogy a vajdasági termőföldet, ezt a természeti kincset kijátsszák a külföldiek kezére, ezt semmiképpen nem tudjuk támogatni. Hiszen a termőföld, az egy olyan természeti kincs, amely 100, 500 és 1000 év múlva is természeti kincs lesz.

A legfőbb probléma az, hogy a belgrádi vezető politikusoknak az ősei között egyáltalán nem volt földműves, és nem is tudják azt, hogy milyen értékekről tárgyalnak, és milyen értékeket adnak a külföldiek kezére” – nyilatkozta Fremond Árpád.

A tervek szerint január végén tárgyalják a képviselőházban a mezőgazdasági támogatásokról és a vidékfejlesztésről szóló törvénytervezetet. Fremond Árpád azt mondja, a földek eladása sem maradhat ki a vitából.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen