Ugrás a tartalomra

A VMSZ Tanácsa döntött az államtitkárok személyéről

A Vajdasági Magyar Szövetség tanácsa hétfő esti ülésén döntést hozott arról, hogy kiket delegál államtitkárként az új szerbiai kormányba, a Szerb Haladó Párttal (SNS) kötött megállapodás értelmében.

Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője, a kisebbségi frakció vezetője az újvidéki rádió Hangadó szerda című műsorában elmondta: a jövőben Kern Imre lesz a szerbiai infrastrukturális minisztérium államtitkára.

Az egészségügyi minisztérium államtitkára Vickó Ferenc, a mezőgazdasági minisztériumé pedig Juhász Attila lesz. Vicsek Annamária az oktatási minisztériumban teljesít majd szolgálatot – nyilatkozta Pásztor Bálint.

Megítélése szerint két hetet fog igénybe venni, hogy a kormány kinevezze az új államtitkárokat, jelenti az RTV.

Az MTI kifejti: Vickó Ferenc onkológus az utóbbi két évben az egészségügyi minisztériumban volt államtitkár, most ismét őt jelölték erre a pozícióra. Az 57 éves szakpolitikus 2014-es kinevezése előtt a Vajdasági Onkológiai Intézet igazgatója volt, emellett pedig évek óta sebészetet tanít az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán.

A 67 éves Kern Imre az építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi minisztérium államtitkára marad. Két évvel ezelőtti kinevezéséig a vajdasági fejlesztésekkel foglalkozott a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyetteseként.

A mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumban sem lesz államtitkárváltás. Továbbra is a 40 éves Juhász Attila, bánsági mezőgazdasági mérnök felel majd ezért a területért. Korábban vajdasági tartományi képviselő volt.

Az oktatásügyi minisztériumban eddig nem volt szakpolitikusa a Vajdasági Magyar Szövetségnek, ezt a funkciót ezentúl Vicsek Annamária tölti be, aki 2014 és 2016 között a párt parlamenti képviselője volt, és már akkor is főként oktatási kérdésekkel foglalkozott.

Pásztor István, a VMSZ elnöke korábban úgy fogalmazott, azért ezekben a minisztériumokban kért államtitkári helyeket a pártja, mert ezek azok a területek, amelyek a vajdasági magyarság érdekérvényesítése szempontjából kiemelkedően fontosak, emlékeztet az MTI. Megjegyzik: a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) és a VMSZ vasárnap írt alá 11 pontból álló koalíciós szerződést, amely az élet minden területét érinti, különös tekintettel a gazdaságra, az állampolgárok életszínvonalának javítására és a Vajdaság fejlesztésére. A két párt egyebek között megállapodott abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül megkezdi annak a törvénynek a módosítását, amely a nemzeti kisebbségek helyzetére, a kisebbségi nyelven történő oktatásra, a művelődésre, valamint a kisebbségi nyelven történő tájékoztatásra vonatkozik.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír