Ugrás a tartalomra

A VMSZ javaslatai a szerbiai politikai rendszer megváltoztatására

Belgrádban ismertette a Vajdasági Magyar Szövetség a szerbiai politikai rendszer megváltoztatására vonatkozó javaslatait a párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője.

Pásztor Bálint elmondta, a VMSZ szerint az Alkotmányra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, mivel értelmetlen a vonatkozó jogszabályokat módosítani az alaptörvény változtatása nélkül. Pásztor Bálint kiemelte, Vajdaságnak több, az Alkotmány által garantált jogkörrel kellene rendelkeznie. A párt fontosnak tartja a nemzeti tanácsok jogköreinek pontos meghatározását.

Szerintük az Alkotmányba kell foglalni a nemzeti tanácsok jogosítványait és finanszírozását. A frakcióvezető rámutatott, hogy szükséges az Alkotmányban meghatározni a jogszabályok hierarchiáját, a nemzetközi jognak elsőbbséget kell adni a szerbiai törvények felett, valamint valódi alapot kell létrehozni Szerbia uniós tagságának.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „A 2006-ban elfogadott Alkotmányt egyik napról a másikra hozták meg, ebből kifolyólag rengeteg nyelvi, jogi, szakmai hibát, logikátlanságot lehet a szövegben találni. Illuzórikus a politikai rendszer egyes elemeinek a módosításáról beszélni, gondolkodni úgy, hogy az Alkotmány szövegéhez nem szeretnénk hozzányúlni, hiszen az Alkotmány minden országnak a legalapvetőbb jogi, politikai dokumentuma. Én a mai 37 perces felszólalásomban az Alkotmány hibáira mutattam rá.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír