Ugrás a tartalomra

A VMSZ IFJÚSÁGI FÓRUMA A YEPP TANÁCSÜLÉSÉN ZÜRICHBEN

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma az elmúlt hétvégén Svájcban, Zürichben vett részt az Európai Néppárt Ifjúsági Fórumának (Youth of the European People’s Party - YEPP) őszi tanácsülésén.

A YEPP az Európai Néppárt ifjúsági szervezeteit tömörítő ernyőszervezet, amelynek közel 40 országból több, mint 60 tagja van, ezzel a kontinens legnagyobb ilyen jellegű szervezete.

A szervezet évente négy tanácsülést tart, amelyeken Európa szempontjából fontos témákról hoznak határozatokat.

A zürichi ülés magyar szempontból legfontosabb elfogadott határozata az a magyarországi Fidelitas által beterjesztett dokumentum volt, amely elítéli a nemrégiben elfogadott ukrán Oktatási törvényt, amely ellehetetleníti a kisebbségi nyelvek, ezáltal a magyar nyelv használatát is az ukrajnai oktatási rendszer egyes szintjein és ezzel tovább nehezíti a kárpátaljai magyarok helyzetét.

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma a tagszervezetek egyhangú döntése alapján meghívott vendégből megfigyelői státuszba lépett elő, ezzel még közelebb kerülve a teljes jogú tagsághoz, amelyet a következő kongresszuson kaphat meg. Ebben az esetben a magyar érdekérvényesítés még erősebb lehet, hiszen a magyarországi Fidelitas (Fidesz) és az IKSZ (KDNP), valamint az erdélyi magyar MIÉRT (RMDSZ) szervezetein kívül a VMSZ IF lehet a negyedik, szavazattal is rendelkező magyar tagpártja a YEPP-nek.

A jövőben is arra törekszünk, hogy hasonlóan aktívan álljunk ki az európai értékek mellett, védjük a magyar, ezzel pedig a vajdasági magyar fiatalok érdekeit is.

 

 

                                                                                                                                                                                     A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma

 

Többi hír