Ugrás a tartalomra

A VMSZ gazdaságfejlesztési stratégiáját tárgyalta a vállalkozásfejlesztési bizottság

Budapest, 2015. június 24., szerda (MTI) - A magyar kormány eddigi, oktatási, kulturális és művelődési célra adott támogatásával nem lehet a szülőföldjükön megtartani a délvidéki magyar embereket, ennél többre, a helyi vállalkozások támogatására van szükség, hogy munkához jussanak az ott lakók, ezért készítette el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a gazdaságfejlesztési stratégiáját - mondta Pásztor István, a szövetség elnöke a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén szerdán Budapesten.

    A vállalkozások fejlesztéséről több mint 40 céget kérdezett meg a VMSZ, a véleményt nyilvánított 38 társaság neve szerepel a stratégiában, amelyet egyes magyarországi politikai körök "mutyi-listának" neveztek - idézte fel. Hangsúlyozta ugyanakkor: szó sincs mutyiról, hiszen eddig egyetlen fillér nem érkezett a vajdasági magyar cégek támogatására, és ha érkezik, akkor azt átláthatóan osztják el.
    Pásztor István felidézte, hogy Volner János (Jobbik) a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöke még április végén vetette fel a VMSZ elnökének meghallgatását arról a 11 milliárd forintos kedvezményes hitelről, amelyet szerinte a szervezet kapott a magyar kormánytól. Miután a meghallgatás máig húzódott, időközben a téves információk nagy kárt okoztak a VMSZ-nek, noha a szervezet egy fillért sem kapott  - jegyezte meg az elnök.
    Pásztor István ezt követően a VMSZ gazdaságfejlesztési stratégiáját vázolta. Elmondta, hogy azt ingyen készítette el több mint száz helyi szakértő, és bár a gazdaság fejlesztése az állam feladata, a VMSZ segítséget nyújt annak érdekében, hogy minél több forráshoz jussanak a helyi vállalkozók.
    Fő céljuk a gazdasági felzárkóztatás, a foglalkoztatás bővítése, és lehetőség szerint magas hozzáadott értékű termékek előállítása. A célokhoz 35 pontos akciótervet rendeltek, ebből vezették le a négy cselekvési irányt. Ezek: technikai segítségnyújtás a vállalkozásoknak a fejlesztési központokon keresztül; a parlamenti képviselettel az infrastruktúra, a környezetvédelem és az oktatás fejlesztése; az általános témák, mint a szabványosítás és a marketing, végül pedig az ágazati akciótervek.
    Az elérhető források közé sorolta az elnök az uniós támogatást és a magyar kormány segítségét is. Ez utóbbihoz a VMSZ - éppen a stratégiával - ajánlásokat ad, amelyekből a magyar kormány kiválasztja azokat, amelyeket finanszíroz. Ez korábban is így történt - mondta Pásztor István, hozzátéve, hogy gazdaságfejlesztésre eddig egy fillér nem érkezett hozzájuk.
    Végül azt hangoztatta az elnök, hogy a VMSZ a magyar belpolitika eszközévé vált és kérte a szavai szerint elvszerűtlen sárdobálás leállítását.
    Volner János bizottsági elnök azt kifogásolta, hogy a magyar kormány a VMSZ-t, a választási szövetségesét választotta ki a gazdaságfejlesztésre szánt támogatás elosztására a délvidéki öt párt közül. Analógiaként hozta fel a Norvég Alapok körüli "kormánypropagandát", mondván, hogy amit akkor kifogásolt a magyar kormány, most azt teszi a VMSZ-el kapcsolatban. Kifogásolta azt is, hogy a délvidéki gazdaságfejlesztési stratégiát a VMSZ egyedül készítette el. A stratégia elkészítésében szerepet vállaló cégek tulajdonosai és a VMSZ elnökségi tagjai között is nagy az átfedés - tette hozzá a bizottsági elnök.
    Bányai Gábor (Fidesz) bizottsági alelnök úgy vélte, hogy ágyúval lőnek verébre és megalapozatlan gyanúba keverik a VMSZ-t.
    Gúr Nándor (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy legyen transzparens a vajdasági magyar vállalkozások támogatása. Kifogásolta, hogy - megítélése szerint - a Fidesz és a Jobbik közti politikai harc áldozatává válik a VMSZ.
    Gelencsér Attila (Fidesz) pedig úgy vélte, hogy a mostani meghallgatással is a karanténból akar kitörni a Jobbik, a bizottság elnökének a segítségével.
    A felvetésekre válaszolva Pásztor István újra hangsúlyozta: a 11 milliárd forintos kedvezményes hitel hazugság és a magyar belpolitika miatt folyik boszorkányüldözés a VMSZ ellen. Kifejtette: a gazdaságfejlesztési programot ugyan a VMSZ készítette, de az nem csak az övék és megvitatják a többi vajdasági párttal is. Ami pedig a VMSZ elnöksége és az említett listán szereplő cégek tulajdonosait érint, minimális az átfedés az elnök szerint.

Szerző (Forrás)
MTI