Ugrás a tartalomra

Vita Magyarkanizsán: Nem közeledtek az álláspontok a fürdőfejlesztésről és a Népkert-rendezésről

Zsúfolásig megtelt pénteken este a magyarkanizsai városháza díszterme azon a lakossági fórumon, amit az önkormányzat szervezett Magyarkanizsai fürdőfejlesztés és Népkert-rendezés címen.
A megjelenteket Nyilas Mihály polgármester köszöntötte, mondván, hogy elkészült egy megvalósíthatósági tanulmány, de a lakosság véleményének meghallgatása nélkül döntés nem születik.

Tóth Vilmos építészmérnök, a községi tanács városrendezéssel, idegenforgalommal és vendéglátással megbízott tagja elmondta, hogy az első jelentősebb fürdőépület éppen 100 éve épült Kanizsán, és hogy az új fürdőnek több helyszínt is kijelöltek, például a Népkertben is. Egy kis áldozatot hozzon Kanizsa azért, hogy fejlődhessen – utalt azokra a megmozdulásokra, amelyek a park rombolása ellen tiltakoznak.
Vancsura Miklós építőmérnök, közgazdász, szaktanácsadó, a Sárvári Gyógy- és Welnessfürdő ügyvezető igazgatója, a projektum kidolgozója részletesen ismertette a két éve tartó munka eredményét, és elmagyarázta, hogy a fürdőépítés meg a park és ódon épületeinek felújítása párhuzamosan történne.

Mindössze másfél hektárnyi területet építenének be a 4 és fél hektáros parkból 4000 négyzetméternyi, többszintes épülettel, medencékkel, fedett csúszdával, a turizmus továbbfejlődését szavatolva Magyarkanizsán.

Az előadásokat követő vitában a legtöbben támogatták, hogy fürdő épüljön a városban, de azt ellenezték, hogy a Népkertben. Ez a városka tüdeje, itt láthatnak a gyerekek virágot, mókust, taplógombát, a ricsaj zavarná a gyógyfürdő betegeinek nyugalmát, itt nincs hely a bővítésre, továbbfejlesztésre – sorjáztak az érvek.

Majd az ellenérvek jöttek: ez a legmegfelelőbb helyszín, azonnal megkezdhető az önkormányzati beruházás, a bővítést már lehet más lokációra tervezni.

A magyarkanizsai helyi közösség elnöke és több tagja azonban határozottan kiállt amellett, amit több ezer lakos az aláírásával is támogatott korábban: hogy a Népkertben ne épüljön élményfürdő.

Az álláspontok egyáltalán nem közeledtek egymáshoz a többórás vita során, és úgy tűnt, hogy sok marad a nyitott kérdés, de végül Sarnyai Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke bejelentette, hogy mivel a községi képviselő-testületnek döntést kell hoznia a városrendezési tervről (ami ezt a projektumot is tartalmazza), a VMSZ frakciója támogatni fogja, és folynak a tárgyalások koalíciós partnereikkel is.

A lehetséges helyszíneket be kell építeni a tervbe, és mielőtt az építkezésre kerül a sor, újra meg kell vitatni a lehetőségeket – mondta Sarnyai Zoltán.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen