Ugrás a tartalomra

Visszanyesni a bürokratikus akadályból

Zorana Mihajlović: A befektetőknek eddig átlagosan kettőtől két és fél évet kell várniuk az engedélyek beszerzéséhez – Pásztor István: Senkit sem hibáztathatunk, csak magunkat, ha elszalasztjuk a kínálkozó lehetőséget

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter nyitotta meg tegnap Újvidéken a Megújuló Erőforrások Nemzetközi Fórumát. A fórum témája volt: Szerbia energetikai kihívásai 2020 és 2050 között. Az immár hatodik alakalommal megtartott, már hagyományosnak mondható rendezvényen tizenkét ország nagykövete és negyven ismert nemzetközi cég képviselője jelezte részvételét.

Fölszólalásában a miniszter asszony kijelentette, az általa vezetett tárca célja, hogy visszanyesse azokat a bürokratikus akadályokat, melyek nehezítik, hogy olyan létesítmények jöjjenek létre, amelyek megújuló energiaforrásokat használnak az energia előállítására. Az eddigi huszonhétről mindössze öt-hatra csökkentik az ilyen létesítmények megnyitásához szükséges, beszerzendő engedélyek számát – mondta a miniszter asszony, majd hozzátette: a befektetőknek eddig átlagosan kettőtől két és fél évet kellett várniuk a huszonhét engedély beszerzéséhez.
Szerbia energiatermeléséhez – nem számítva a vízerőműveket – háromtól hét százalékig járul hozzá a megújuló energiaforrásokból nyert energiatermelés.
– Én a bürokratikus akadályokban, valamint a közvállalatok és a politikai elit csendes ellenkezésében látom az okot, hogy miért csak ilyen kis arányban vesznek részt energiatermelésünkben a megújuló energiaforrások. A jelenlegi kormány álláspontja, hogy ennek az ellenkezésnek véget kell vetni – jegyezte meg Zorana Mihajlović.
Szerbia arra vállalt kötelezettséget, hogy 2020-ig az ország energiatermelésében a megújuló energiaforrások arányát huszonhét százalékra növeli. Ez az ambiciózus célkitűzés az energiaügyi miniszter szavai szerint a következőképpen érhető el: a tervek szerint ötvenhét távfűtő művet fűtőolaj és szén helyett a jövőben biomasszával üzemeltetnek, emellett több mini vízerőművet létesítenek. Jelenleg az országban csak kilenc működik, de legalább 900 helyszín van, amely alkalmas a mini vízerőművek megépítésére.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke megnyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nemzeti konszenzusra kell jutni az energiaellátást érintő kérdésekben, és ez különösképpen érvényes a megújuló erőforrásokra.
– A tapasztalat arra oktat bennünket, hogy munkálkodnunk kell annak a megerősítésén, ami összeköt bennünket. Ha ma nem tudunk egyességre jutni a megújuló energiaforrásokat érintő legfontosabb kérdésekben, ami rendkívül fontos téma minden itt élő polgár számára, akkor az mind üres szófecsérlés, ami ezen a fórumon elhangzik – üzente a képviselőház elnöke. – Szerbia és Vajdaság előtt nyitottak a lehetőségek az energiatermelés területén, és csupán magunkat hibáztathatjuk, ha elszalasztjuk ezt a kínálkozó lehetőséget – tette hozzá.
A megnyitó után Pásztor István Pekka Einai Orpana finn nagykövettel találkozott. A megbeszélésen a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos együttműködési lehetőségekről volt szó.

 

Szerző (Forrás)
y, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen