Ugrás a tartalomra

„Végleges, történelmi döntés”

Catherine Ashton a párbeszéd folytatását sürgette Belgrádban – A szerb államvezetők mindenre készek, de Koszovót soha sem fogják elismerni

A legmagasabb állami tisztségviselőkkel: Tomislav Nikolić államfővel, Ivica Dačić miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić kormányfőhelyettessel tárgyalt kedd este Belgrádban a Szerbia Palotában pristinai látogatását megelőzően Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mint ismeretes, Ashton szerbiai látogatására a hétfőn megtartott újabb Dačić–Thaçi–Ashton brüsszeli hármastalálkozót követően került sor. E brüsszeli egyeztetést követően a főképviselő kijelentette, hogy a Belgrád és Pristina között zajló párbeszéd újabb fordulója ismét lépéshez vezetett, s hogy már szinte elkészült a távközlési és energiaügyi kérdéseket illető megállapodás végső tervezete. A szerb kormányfő a sajtónak arról beszélt, hogy az említett két téma mellett Brüsszelben szóba került még az amnesztiatörvény is, amelyet a múlt héten váratlanul elutasított a koszovói képviselőház, annak ellenére, hogy a törvény elfogadása a korábbi megállapodás teljesítésének előfeltételét jelenti.

A belgrádi találkozót követően Tomislav Nikolić elnök kijelentette: az Európai Unió egy könyvre való kötelezettséget ruházott Szerbiára a csatlakozás eléréséig. Úgy fogalmazott, hogy a szerb államvezetők Ashtonnal ismertették, melyek azok a feltételek, amelyeknek a polgárok beleegyezésével és támogatásával a hatalom eleget tud tenni, s melyek jelentenek majd töréspontokat a jövőben. Hozzátette, hogy az EU külpolitikai főképviselője tisztában van vele, hogy Szerbia soha sem fogja elismerni Koszovó függetlenségét. Arra is figyelmeztetett, hogy Pristinának is tartania kell magát a korábbi megállapodáshoz, meg kell változtatnia törvényeit, s el kell fogadnia az amnesztiatörvényt.

– Beszéltünk mindazokról a problémákról, amelyekkel az előttünk álló hónapokban fogjuk magunkat szembe találni. Ahogyan eddig is, most is teljesen őszintén mondtuk el, mi az, amit a polgárok teljes támogatása mellett tudunk végrehajtani, s mi az, amit kötelességünknek érzünk, mert az állam vezetésével bíztak meg bennünket. Ashtonnak mondanunk sem kellett, hogy soha nem fogjuk elismerni Koszovót, ő maga mondta, hogy ezt nem is várja el tőlünk senki. Feladatunknak érezzük a koszovói helyzet rendezését, azt, hogy lehetővé tegyük az emberek számára a normális mindennapi életet. A pristinai vezetőség rendezheti a saját hatáskörébe tartozó ügyeket, de a szerb közösség is teljesen zavartalanul, a képviselőházi deklarációval és az állam alkotmányával összhangban kell, hogy rendezni tudja a közösséget érintő kérdéseket – fejtette ki Nikolić.

Аz EU továbbra is támogatja Szerbia integrációs útját, s Szerbia hamarosan kijelöli annak a tárgyalócsoportnak a tagjait, amelyik a csatlakozási tárgyalásokat folytatja majd Brüsszellel – tette hozzá az államfő. Mint mondta, a most következő folyamat lehet rövid vagy hosszabb, a lényeg, hogy a polgárok napról napra jobban éljenek.

Az európai diplomácia vezetője a sajtónak adott nyilatkozatában a csatlakozási tárgyalások megnyitásának fontosságáról beszélt. Közölte, hogy e tárgyalások megnyitása egy véglegesnek számító döntés eredménye, s e döntés akár történelminek is nevezhető. Hozzátette, hogy Szerbiának nem kell a tárgyalások megkezdése érdekében támasztott újabb feltételektől tartania.

– A szerb államvezetők bizonyították, hogy megfelelő vízióval és bátorsággal rendelkeznek a nehéz döntések meghozásához és a politikai kihívásokkal történő szembesülés akadályának sikeres leküzdéséhez. Ennek köszönhető az az eredmény, hogy az EU minden tagállama a Szerbiával való csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett foglalt állást – hangsúlyozta Catherine Ashton.

Elismeréssel szólt a Pristinával folytatott tárgyalások eredményeiről, a megállapodás alkalmazásának első jeleiről, ugyanakkor aláhúzta: nyári szünetre nincs idő, a következő hetekben, hónapokban is folytatni kell a tárgyalásokat, mert fontos, hogy mielőbb lépések történjenek.

Szerző (Forrás)
v.ár , Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto