Ugrás a tartalomra

Varga: 2013 végén kijelölik a csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját

Varga László (VMSZ), a szerbiai parlament európai integrációs bizottságának alelnöke szerint nem valószínű, hogy Szerbia 2013 decembere előtt megkapja az EU-val folytatandó tárgyalások kezdetének időpontját.

A Politika napilapnak nyilatkozó Varga indoklása szerint az Európai Bizottság októberben hozza nyilvánosságra a Szerbia előrehaladásáról szóló jelentését, és akkor közli azt is, hogy javasolja-e az integrációs folyamat folytatását.

„Ha akkor nem tűzik ki a tárgyalások kezdetének dátumát, márpedig erre kevés az esély, akkor valószínűleg kitűznek valamilyen feladatokat.

Az előrehaladás kérdéséhez az EB általában egy év múlva tér vissza, ami azt jelenti, hogy 2013 őszén. Ezért vélem úgy, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy 2013 decembere előtt időpontot kapjunk” - nyilatkozta Varga.
Azt is hozzátette, hogy a Pristinával folytatandó politikai párbeszéd, amely a legfontosabb feltétel, biztosan nem fejeződik be 2-3 hónapon belül, emiatt biztosan legalább egy évet kell várni a tárgyalások kezdetének kitűzésére.
Varga nem vitatja, hogy vannak kivételek is, ahogyan az is kivétel volt, hogy Szerbia márciusban kapta meg a tagjelölti státust.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír