Ugrás a tartalomra

„Vannak napok, melyek nem szállnak el, de az idők végéig megmaradnak”

Ezzel az üzenettel emlékeztek meg szombaton Törökbecsén a 172 évvel ezelőtti eseményekről.

A bánáti település magyar közössége a katolikus temetőben lévő Hungária szobornál tisztelgett, melyet 1904-ben állítottak az elesett magyar katonák emlékére. A magyar himnusszal kezdődő megemlékezést a helyi Teleház szavalócsoportja, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület énekcsoportja, valamint az Aracs 95 Polgárok Társulásának tagjai tették felemelőbbé.

Link Majer Krisztina, alelnök, Aracs 95 Polgárok Társulása: „Nagyon fontos, hogy mi is próbáljunk egy ugyanolyan együttműködést, összetartást mutatni, mint amilyent mutattak annak idején március 15- én a márciusi ifjak.”

A törökbecseiek lelkében az emlékmű egy csillag, melyre minden alkalommal felnéznek - hangzott el az eseményen.

Báló Tibor, a VMSZ törökbecsei helyi szervezetének elnöke: „Egy emlékeztető a törökbecseieknek az összefogásra, arra, hogy ilyenkor félre kell tenni mindenféle kirekesztést és együtt kell ünnepelni, együtt kell emlékezni.”

A megemlékezésen többek között a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Egység Párt, a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a Rákóczi Szövetség helyi Ifjúsági Szervezete, a Történelmi Vitézi Rend, a Magyar Turán Szövetség illetve az Aracs 95 Polgárok Társulásának a képviselői is koszorúkat helyeztek el a szobornál.

Ilia László, a VMSZ törökbecsei községi szervezetének elnöke: „Több mint húsz éve minden március 15- én itt megemlékezünk. Mint látszik is, ez egész jó állapotban levő emlékmű, tehát úgy áll, ahogyan 1904-ben felállították. Tíz évvel ezelőtt volt egy restaurálás rajta, konzerválás, és reméljük, hogy megmarad az utókornak is, a fiataloknak.”

A megemlékezésen a jelenlévők a kegyelet virágait a törökbecsei temetőben lévő Rohonczy családi sírboltjánál is elhelyezték.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen