Ugrás a tartalomra

A választási küszöb csökkentése is napirenden van a szerbiai parlamentben

Rendkívüli ülést tart ma a szerbiai parlament, amelyen a választási törvény módosításairól vitáznak a képviselők.

Az egyik legfontosabb indítvány a választási küszöb csökkentésére vonatkozik. A Szerb Haladó Párt módosítójavaslata alapján a parlamentbe kerüléshez a jelenlegi öt százalékos választási küszöb helyett már a szavazatok három százaléka is elegendő lenne. A VMSZ módosítási indítványt nyújtott be.

A javaslatot a Szerb Haladó Párt képviselői nyújtották át Maja Gojkovićnak, a szerb parlament elnökének. A módosítás értelmében ezentúl azok a pártok is bejuthatnak a parlamentbe, amelyek a leadott voksok csak három százalékát szerzik meg. Eddig öt százalékra volt szükség ehhez.

Aleksandar Martinović, köztársasági parlamenti frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „Mindenekelőtt a Szerb Haladó Párt és az elnöke úgy véli, hogy a parlamenti képviselők, valamint a városi közgyűlések és önkormányzatok képviselőinek megválasztásának küszöbértékét ötről három százalékra kell csökkenteni. Másodszor, a törvényjavaslatokkal azt akarjuk elérni, hogy megerősítsük a nemzeti kisebbségek szerepét Szerbia demokratikus környezetének megteremtésében. Felhatalmazást akarunk, ösztönözni akarjuk a nemzeti kisebbségeket Szerbiában arra, hogy részt vegyenek a szavazáson.”

Az ellenzéki Vladimir Đurić, a Modern Szerbia parlamenti képviselője szerint Szerbiában sokkal komolyabb problémákkal kell foglalkozni, mint az általános választási küszöb csökkentése.

Vladimir Đurić, köztársasági parlamenti képviselő, Modern Szerbia: „A Modern Szerbia pártja a saját elvei miatt indul a választásokon és nem azért, mert naivak vagyunk és azt hisszük, hogy megfelelőek a körülmények vagy a küszöb, vagy a százalékok miatt. Az elveket, amelyekben hiszünk támogatni fogjuk, mert azt gondoljuk, hogy ez jó Szerbiának, még ha csak egy ember is támogatja azokat. Az általános választási küszöb, a százalékok, az értékelések nem érdekelnek minket, mert csak az elveink számítanak.”

A rendkívüli ülésen Pásztor Bálint is felszólalt. A Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője kiemelte, pártja támogatja a parlamenti küszöbre vonatkozó változtatást annak ellenére, hogy a küszöbcsökkentés nem vonatkozik a kisebbségi pártokra, mivel rájuk a természetes küszöbrendszer vonatkozik. Mint mondta éppen ezért szükséges a természetes küszöbrendszer korrekciója annak érdekében, hogy ne a kisebbségi pártok legyenek az általános parlamenti küszöb csökkentésének a vesztesei. Emiatt a VMSZ módosítási indítványt nyújtott be.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Amelynek az a lényege, hogy a kisebbségi pártok esetében a megszerzett szavazat számot megnövelnék 35 százalékkal és ez alapján történne a mandátumok kiosztása. Ez azért szükséges, mert így, hogy három százalék lesz az általános választási küszöb, sokkal kevesebb lesz a töredékszavazat éppen ezért a kisebbségi pártok lehetnének a vesztesei ennek a módosításnak, annak dacára, hogy senkinek sem volt ez a szándéka.”

Pásztor Bálint hozzátette, amennyiben elfogadásra kerül a módosítási indítványuk, az általános választási küszöb csökkentése nem fog negatívan kihatni a nemzetiségi kisebbségi pártok szereplésére.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír