Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyarságnak nagy szüksége van kisebbségi akciótervre

2014. november 26-27. között az Európai Parlament strasbourgi székhelyén zajlott az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség második ülése, amelyen az EP-képviselőkön kívül részt vettek a szerb parlament küldöttségbe delegált képviselői is. A találkozó alatt érezhető volt az Európai Parlament Szerbiához való nyitott, őszinte viszonyulása. A képviselők hozzászólásaikban kiemelték: az elmúlt időszakban újabb pozitív előrelépések történtek Szerbiában, továbbá rámutattak a régió országaival, különösképpen Magyarországgal, tartott kapcsolatok javulására is.

A második ülésnap egyik kiemelkedő témája az emberi- és szabadságjogok voltak, ideértve a kisebbségi jogokat is. Deli Andor, vajdasági származású EP-képviselő kiemelte, hogy Szerbiában elsősorban nem is a jogszabályok és egyezmények elfogadásával van gond, hanem azok gyakorlatba való átültetésével és alkalmazásával.
 
„Úgy hiszem, hogy a kisebbségekre vonatkozó akcióterv tartalma, amelyet 2015 végéig kell a szerb kormánynak kidolgoznia, hozzájárul majd az eddigi törvényi keret jobb alkalmazhatóságához, eredményei a lehető legjobban érezhetőek kell, hogy legyenek az emberek mindennapi életében, gondolok itt elsősorban a hivatalos nyelvhasználatra és a részarányos foglalkoztatásra” - hangsúlyozta felszólalásában Deli Andor.  A fideszes politikus hozzátette: „Az emberi jogokra és a kisebbségekre vonatkozó akciótervre mindenképp szükség van, ugyanis követhetővé és mérhetővé teszik a helyzet alakulását és a fejlődés mértékét”.
 
Háttér: Az ülés végén elfogadott záró ajánlásokba bekerült az közigazgatásban történő részarányos foglalkoztatás és a kisebbségi nyelvhasználat fontossága is. A küldöttség következő ülésére a jövő év tavaszának folyamán Belgrádban kerül majd sor.

Szerző (Forrás)
http://fidesz-eu.hu
Többi hír