Ugrás a tartalomra

A Vajdasági Magyar Szövetség Törökkanizsai Községi Szervezetének közleménye a migránsválságról

Az elmúlt néhány hónapban sokat lehetett hallani az itteni s a magyarországi médiában  is, az egyre növekvő migránsválságról s annak hatásairól és következményeiről, mindenekelőtt az itt élő emberek életére s mindennapjaira.

Tavaly ősztől kezdve Törökkanizsa Község területén is egyre nagyobb számban vannak jelen a migránsok. Időközben a helyzet a terepen tarthatatlanná vált. A rossz  időjárási körülmények miatt a bevándorlók most már nemcsak az üres házakat foglalják el, használva, kihasználva  az ott található infrastruktúrát, vizet, villanyáramot, bútorokat, tüzelőt, hanem azokat a házakat is célba vették, amelyeknek  állandó  lakói vannak.           

 A legkritikusabb helyzet Majdány és Rábé falvakban alakult ki, hiszen itt zömében idős háztartásokról van szó, ugyanakkor a lakosság kis létszáma miatt egyre fokozódik a helyiek félelme. Nem kevésbé könnyebb a helyzet  Oroszlámoson sem. Ebben a faluban éjszakánként szinte minden elhagyatott, üres háznak vannak migráns lakói. Gond volt már a diákok utaztatásával, a migránsok közlekedési balesetet  is okoztak, betörtek a valamikori bíróság épületébe, s legutóbb egy törökkanizsai kocsmahelyiségben  tüzet okoztak.  Ugyanígy erős migránsjelenlét  tapasztalható  Szerbkeresztúron, Gyálán és Törökkanizsán is. 

Azt is meg kell állapítani, hogy ezekkel az égető gondokkal  a Vajdasági Magyar Szövetség politikusain kívül érdemben senki más nem foglalkozik. A Vajdasági Magyar Szövetség az egyetlen párt, mely önkormányzati és köztársasági szinten is megpróbálja kezelni  a migrációs kérdést. Emlékeztetni szeretnénk arra, hogy a VMSZ köztársasági parlamenti frakciója tiltakozásának eredményeként  a kormány visszavonta a parlamenti ülés már napirendjén szereplő  migrációs törvényjavaslatot.

Látjuk, hogy a bevándorláspárti erők egyre nagyobb teret kapnak az Európai Unióban  s az olyan országok, mint Magyarország, melynek kormánya határozottan visszautasítja az illegális bevándorlók betelepítését, a kvótarendszert, s az illegális határátlépést is,  mliyen politikai és egyéb nyomásnak van kitéve.

Visszatérve a törökkanizsai helyzetre, a rendőrség és a hattárendészet nem rendelkezik megfelelő kapacitással az egyre inkább duzzadó  migránstömegek  kezeléséhez s ennek az ügynek az orvoslását egyedül nem tudják megoldani.  Amennyiben rövdesen nem történik valamilyen változás,  félő, hogy az emberek reakciója a jövőben kiszámíthatatlanná válhat.

Nem tartható  az az állapot, hogy például egy hetven lelket számláló faluban, mint Rábé,  éjszakánként   (szervezett módon) akár a falu lakossága  számát többszörösen meghaladó csoportok  jelennek meg, hogy az emberek nem érzik magukat biztonságban  a saját házukban, a saját országukban.

A Vajdasági Magyar Szövetség kéri a Szerb Belügyminisztérium Észak-bánáti Redőrparancsnokságának illetékeseit, hogy a lehető legrövidebb időn belül találjanak megoldást a Törökkanizsa Község területén uralkodó tarthatatlan állapotokra.  

A VMSZ törökkanizsai Községi Szervezete 

Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok