Ugrás a tartalomra

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozója

Életerős csoportok, rejtőzködő társulatok

A vajdasági műkedvelő színjátszó csoportok a helyi nehézségek ellenére is sokasodnak és gyarapodnak

Április 9-én, kedden átléptük a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozójának félidejét. Műfaji sokszínűsége mellett a szakmai zsűri színvonalában is sokfajta előadást láthatott az eddigiekben. Nagykikindán új időszámítás kezdődött, nagyszámú fiatal arc várta a zsűrizés eredményét feszülten.

Szaján óriási meglepetéssel robbant be a Találkozóra, Doroszló pedig felélesztette egy új színjátszó csoport létrejöttének lehetőségét. A keddi napon Tóba jókedvű csapata és a szomszédos Nemesmilitics színjátszói szórakoztatták a közönséget.

A Találkozó szakmai zsűrije – Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, Krizsán Szilvia színművész, Solténszky Tibor dramaturg –, de a közönség számára is nagy meglepetés volt hétfőn a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület csoportja, akik Török Rezső Narancs című egyfelvonásosát mutatták be, Lábadi Tibor rendkívül szerény tanító, rendkívül ötletes rendezésében. Sikerükön és az elismerésen, amit a zsűrizés folyamán kaptak, ők maguk is meglepődtek.

A kétszereplős doroszlói formációnak, Dörner Krisztiánnak és Gellér Zoltánnak, óriási ünneplésben volt része a közönség részéről, ami nem csoda, hiszen a kupuszini közönség jól ismeri a szomszédos faluból érkező fiúkat, akik felcsillantották egy új csoport megalakulásának lehetőségét. A nagykikindai József Attila Színtársulat nagy feladatra vállalkozott, amikor Shakespeare-komédiához nyúlt. Bebizonyították, a nagykikindai színjátszásnak nem csak múltja van, de igen biztató, óriási társulatot mozgató jövője is.

Kupuszina semmiképpen sem az a hely, ahol akár egy percre is lehet unatkozni. A fiatalok és az idősek egyaránt zsizsegnek a vendégek, a fellépők körül. A helyi ifjúsági szervezet, a Fikusz fesztivál büfét működtet az egyesületben, ami előadások után és előtt megtelik az előadásokat, a rendezvény pillanatait megvitató, kritizáló embertömeggel.

A szakmai zsűri a Silling házaspár vezetésével meglátogatja a híres Kupuszini tájházat, és a viseletben kicsit kupuszinivá válik. Toldi Istán mesefa autentikus történetekkel lazítja el a zsűri előadásoktól zsongó gondolatait.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakemberei, Raffai Ágnes és Hajvert Lódi Andrea foglalkozást tartanak az általános iskolás diákoknak. A házigazdák figyelme mindenre kiterjed, otthonossá teszik minden pillanatát a vendégeskedésnek.

Ebben a faluban nyoma sincs az egyhangúságnak, még öt napig biztosan nem.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Gondi Martina
Többi hír