Ugrás a tartalomra

Vajdaság volt a hagyományos fogadás házigazdája

RÉGIÓK ÉS VÁROSOK EURÓPAI HETE

Felismerhetők lettünk

Vajdaság küldöttsége is részt vesz Brüsszelben a Régiók és városok európai hete elnevezésű rendezvénysorozaton, melyet 16. alkalommal tartanak az idén. Tartományunk küldöttségét Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke és Đorđe Milićević, a Tartományi Kormány alelnöke vezeti. A hagyományos találkozót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nyitotta meg.

Milićević hangsúlyozta, hogy ez még egy jó alkalom Vajdaság lehetőségeinek, képességeinek bemutatására.

– Alkalom nyílik arra is, hogy Vajdaság és az egész Szerbia tájékoztassa a többi európai régiót a hazánkban az utóbbi években tapasztalható fontos reformfolyamatokról, melyekben kiváló eredmények születtek, s amelyekhez Vajdaság is jelentős mértékben hozzájárult – emelte ki a Tartományi Kormány alelnöke.

Hozzáfűzte, hogy a Régiók és városok európai hetén Vajdaság bemutathatja gazdasági lehetőségeit, és alkalma lesz itteni beruházásokat ajánlani fel számos európai térség vállalatainak.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a folytonosság előnyeire hívta fel a figyelmet, mondván, hogy Vajdaság évek óta részt vesz ezen és a hasonló rangú európai rendezvényeken, amivel már kontinuitást teremtett.

– Ennek köszönhetően felismerhetők lettünk, és számos régióval alakítottunk ki kapcsolatokat – jelentette ki Pásztor.

Tapasztalata szerint más régiók nyitottak Vajdaság iránt, és hajlandók az együttműködésre, különösen a gazdasági szférában.

Az EU szerbiai küldöttségének brüsszeli helyiségeiben a Régiók és városok európai hetének keretében megtartották a hagyományos fogadást is, amelyen részt vett David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője, az EU intézményeinek és számos régiónak meg városnak, valamint az üzleti életnek a képviselői. A házigazda szerepkörét Đorđe Milićević, a Tartományi Kormány alelnöke, Pásztor István, Vajdaság Képviselőházának elnöke és Ognjen Bjelić tartományi regionális fejlesztési, régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár töltötte be. A megjelenteket Ana Hrustanović, Szerbia EU-s nagykövete is köszöntötte.

Milićević úgy értékelte, hogy az európai intézményekből a fogadásra érkezett nagyszámú vendég jelenléte arra utal, hogy Szerbia és Vajdaság jó úton halad, hogy a szerbiai reformok sikeresek, és hogy országunk meg tartománya, Vajdaság tekintélyt vívott ki magának.

Pásztor István elmondta: Vajdaságnak sok barátja van az európai régiók között, és közös érdek a partnerség és a bizalom építése. Szavai szerint az európai régiók csak közös projektumokhoz fűződő közös elképzelések alapján fejlődhetnek.

A fogadáson bemutatkozó filmet láthattak a vendégek Vajdaság gazdasági, tudományos kutatási, infrastrukturális és idegenforgalmi kínálatáról.

Az EU szerbiai küldöttségének irodájában együttműködési megállapodást írtak alá a Vajdasági Gazdasági Kamara, valamint a Valloni Gazdálkodók és Gyáriparosok Uniójának képviselői.

A Régiók és városok európai hetének több mint 150 hivatalos rendezvényére 70 országból érkeznek résztvevők. A vajdasági küldöttség tagjai elsősorban az Európai Unió bővítési kérdéseinek szentelt találkozókon vesznek részt.

 

Szerző (Forrás)
vojvodina.gov.rs
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen