Ugrás a tartalomra

Vajdaság vagyonának sürgős visszajuttatását követeli Pásztor István

Vajdaság vagyonának sürgős visszajuttatását követeli Pásztor István.

A tartományi képviselőház elnöke szerint a közjavakról szóló törvény értelmében Vajdaságnak sürgősen vissza kell adni elvett vagyonát.

A tartományi parlament épülete, a tartományi kormányház a közjavakról szóló törvény értelmében visszajár Vajdaságnak. Ezeket törvényes eljárással visszaszerezheti a tartomány.

Vannak azonban olyan épületek, vagyontárgyak is, amelyek a Szociáldemokrata Liga módosító indítványának köszönhetően kikerültek ebből a rendszerből.

Ezeknek a visszaszerzését kormányrendelettel kellett volna szabályozni.

Pásztor István: „Körülbelül egy éve lejárt a határideje annak, amin belül a kormánynak ezt a rendeletet meg kellett volna hoznia.

Ez a rendelet nem született meg. Ezért például az Újvidéki Vásár fölött, vagy a péterváradi vár fölött, vagy a kovini szénbánya fölött a Vajdaságnak nincsen ebben a pillanatban tulajdona. Én azt indítványoztam, vagy arra hívtam fel a figyelmet, hogy a kormány éljen a törvényadta jogával, fogalmazza meg az ezzel kapcsolatos vajdasági érdeket, és terjessze be a vajdasági parlament következő ülésére, hogy ezeket a vagyontárgyakat tulajdonba tudjuk venni.”

Pásztor István szerint minden lehetőséget ki kell használni arra, hogy ezt a törvényes rendelkezést mielőbb életre keltsék. Elmondta, visszaszerzésük egyrészt azért fontos, mert megilleti Vajdaságot, másrészt pedig a tartomány hamar kiszorulhat ezen épületek irányításából. Ez például az Újvidéki Vásár esetében egyértelmű kárt jelent Vajdaságnak.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV