Ugrás a tartalomra

Vajdaság új fürdőturizmusi stratégiát kap

Huszonkét magyarországi és szerbiai fürdőhely együttműködési lehetősége

Kedden tartották meg Újvidéken a Cooling Cubes elnevezésű projektum nyitókonferenciáját, amelynek célja a Budapest–Belgrád autópálya mentén fekvő fürdőhelyek integrális fejlesztési stratégiájának kidolgozása. A határon átnyúló együttműködés a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség, a Temerini Községi Fejlesztési Ügynökség, valamint a két ismert fürdőhellyel rendelkező település, a magyarországi Mórahalom és a vajdasági Ada közös vállalkozása. A projektumgazda a Szegedi Tudományegyetem. A fejlesztési stratégia 13 magyarországi és 9 szerbiai fürdőhely kiaknázandó lehetőségeire számít.

A nyitókonferencia központi témái az egészségturizmus, azon belül az egészségturisztikai klaszter szerepe, valamint a gyógyfürdőturizmus fejlesztése voltak. A tartományi gazdasági titkárság részéről Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkárhelyettes szólt a jelenlévőkhöz.

A titkárhelyettes a fürdőhelyek közötti kapcsolatfelvétel és együttműködés fontosságát hangsúlyozta, amelyek hozzájárulhatnak a régió idegenforgalmi fejlődésének gyorsításához. Ebben meghatározó szerep juthat a tapasztalatcserének a határ két oldalán működő fürdőhelyek és az ott dolgozó idegenforgalmi szakemberek között, úgyszintén jelentős előrelépésnek számít a közös adatbázis létrehozása a kidolgozás alatt álló integrális fejlesztési stratégiája keretében – emelte ki Juhász Bálint.

A projektum megvalósítása a tervek szerint 16 hónapig tart. A fejlesztési stratégia kidolgozása megköveteli a fürdők fejlesztési koncepcióinak összehangolását, el kell végezni a megfelelő helyzetelemzést, műhelymunka keretében, fórumok, értekezletek és kutatások során pedig a hatékony tapasztalatcsere feltételeit kell megteremteni.

A projektum megvalósításához szükséges 117 440 euró értékű pályázati forrást a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program harmadik pályázati felhívásával nyerték el. A pályázó a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség volt. A projektum értékének 85 százalékát az Európai Unió finanszírozza.

Szerző (Forrás)
l. a., Magyar Szó