Ugrás a tartalomra

Vajdaság pénzelése ismét központi téma

A szerbiai parlamentben megkezdődött a jövő évi költségvetés vitája. Majdnem 122 milliárd dináros hiánnyal számolnak. A Vajdaságnak járó, az Alkotmány által szavatolt 7 százalék követelése ismét központi téma.

Két százalékos gazdasági növekedés, 5,5 százalékos infláció, 122 milliárd dináros hiány. Számokban ez lehet a jövő évi országos költségvetés. Makrogazdasági stabilitás, gyorsabban növekedő gazdaság, lassuló munkanélküliség, csökkenő fiskális hiány, a közadósság emelkedésének visszafogása, strukturális reformok. Mlađan Dinkić pénzügyminiszter szerint ezek a célok. „A költségvetés radikális fordulatot jelent a közfinanszírozási politika vezetésében. Miért? Elsősorban azért, mert megfeleződik a költségvetési hiány az előző évhez képest, és végre megakadályoztuk a közadósság exponenciális növekedését és a kamatterhekét. A fiskális konszolidáció megvalósítását két fázisában vállaltuk: az elsőt szeptemberben vitattuk meg itt a parlamentben, ez az első intézkedéscsomag már meghozta első eredményeit. Ma pedig, a jövő évi büdzsé megvitatásával és a kísérő törvényekkel együtt a második fázis valósul meg, amellyel teljes mértékben stabilizálódik a közfinanszírozás Szerbiában” – mondta  Dinkić.

A Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője felszólalásában arra mutatott rá: Vajdaság jövőre nem kapja meg a tartományi nagyberuházásokra fordítandó pénzt. Szóváltás is kialakult Pásztor Bálint és Mlađan Dinkić között.

A költségvetési vita pozitívuma, hogy Mlađan Dinkić bejelentése szerint elfogadják a VMSZ által benyújtott módosítási indítványt, amely a szerb-magyar akadémiai történész vegyesbizottság munkájára vonatkozik a 2013-as évben, vagyis erre lesz pénz a szerb költségvetésből.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír